Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  IVZ: Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog 2012

IVZ: Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog 2012

20. 6. 2012 | Mosa | novica

Inštitut za varovanje zdravja je na svoji spletni strani objavil sporočilo za medije v zvezi z raziskavo Z zdravjem povezan vedenjski slog.

Na MOSI objavljamo del sporočila, več informacij in celotno besedilo pa si lahko ogledate na spletni strani IVZ.

POZIV NAKLJUČNO IZBRANIM PREBIVALCEM SLOVENIJE, NAJ SODELUJEJO V RAZISKAVI
Zbrani podatki bodo pomembna podlaga za pripravo preventivnih zdravstvenih aktivnosti

Ljubljana, 4. junij 2012 – Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) bo junija in julija izvajal četrto nacionalno raziskavo Z zdravjem povezan vedenjski slog 2012. Z raziskavo, ki bo potekala pod okriljem Ministrstva za zdravje RS ter v sodelovanju z regijskimi zavodi za zdravstveno varstvo in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani, želimo pridobiti nove podatke o tistih vedenjih in navadah, ki neugodno vplivajo na naše zdravje in ga ogrožajo. Zato pozivamo vseh 16.000 naključno izbranih prebivalcev Slovenije, da anketo izpolnijo in s tem aktivno sodelujejo pri oblikovanju bodočih programov za izboljšanje zdravja nas vseh. Podatki  bodo namreč v pomoč pri smiselnem načrtovanju preventivnih zdravstvenih aktivnosti.

Primerljive raziskave so potekale v letih 2001, 2004 in 2008 ter zagotovile nabor številnih podatkov o dejavnikih tveganja in kroničnih nenalezljivih boleznih. »Tako kot pretekla leta bo tudi letos anketni vprašalnik prejelo 16.000 naključno izbranih prebivalcev Slovenije, starih od 25 do 74 let. S svojim sodelovanjem bodo močno pripomogli k uspehu raziskave in kakovosti zbranih podatkov,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik z IVZ in pozvala: »Zato pozivamo vse prebivalce, ki bodo prejeli anketo, naj jo izpolnijo, saj bodo s tem pomembno prispevali k temu, da bomo v Sloveniji dobili nove podatke o tistih vedenjih in navadah, ki lahko neugodno vplivajo na naše zdravje in ga ogrožajo. Na osnovi teh podatkov bomo lažje oblikovali programe za izboljšanje zdravja vseh prebivalcev Slovenije.« Naključno izbrani prebivalci bodo anketo na dom prejeli po pošti, pri tem lahko vprašalnik izpolnijo in posredujejo nazaj po pošti ali pa ga izpolnijo na spletni strani http://anketa.ivz.si/CINDI.

Med glavne dejavnike tveganja štejemo čezmerno pitje alkohola, kajenje, nezdravo prehrano, telesno nedejavnost, stres in slabo ustno zdravje, med kronične nenalezljive bolezni pa srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, kronično obstruktivno pljučno bolezen, astmo itd. Raziskava vključuje tudi podatke o socialno-ekonomskih dejavnikih, ki dokazano vplivajo na zdravje posameznika, in omogoča podrobnejše opredelitve bolj ogroženih skupin prebivalstva. »Dokazano je, da lahko z zdravim življenjskim slogom učinkovito obvladujemo dejavnike tveganja ter preprečujemo in zdravimo kronične nenalezljive bolezni. Z izboljšanjem zdravja izboljšamo tudi kakovost življenja in podaljšujemo zdravo pričakovano življenjsko dobo. Nenazadnje s povečevanjem števila zdravih, aktivnih prebivalcev zmanjšujemo stroške za zdravljenje kroničnih bolezni in njihovih posledic, ugodno vplivamo na razvojni potencial države, s tem pa izboljšujemo konkurenčnost Slovenije v evropskem prostoru,« pojasnjuje Jožica Maučec Zakotnik z IVZ.

Nekateri rezultati preteklih treh raziskav

Bolezni srca in žilja, rak, poškodbe in samomori so najpogostejši vzroki umrljivosti in obolevnosti pri nas ter v ostalem razvitem svetu. »Dokazano je, da lahko vzroke za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so povezani z neustrezno prehrano in nezdravim življenjskim slogom iščemo tudi v socialnih in ekonomskih dejavnikih, kot so nizka stopnja izobrazbe, nizek dohodek, brezposelnost ter slabši bivalni pogoji. Bistveno pa je, da lahko z zdravim življenjskim slogom učinkovito obvladujemo dejavnike tveganja ter preprečujemo kronične nenalezljive bolezni,« je povedala izr. prof. dr. Cirila Hlastan Ribič z IVZ in dodala, da rezultati dosedanjih raziskav v obdobju 2001–2008 kažejo naraščajoč trend oseb, ki ocenjujejo svoje zdravstveno stanje kot dobro (2001: 52,6 %, 2004: 54,3 %, 2008: 58,1 %). Ugotavljamo tudi neenakosti glede na doseženo izobrazbo, in sicer kot slabo svoje zdravstveno stanje ocenjuje okoli petina oseb z osnovnošolsko izobrazbo ali manj, okoli desetina oseb s poklicno izobrazbo, okoli dvajsetina oseb s srednješolsko izobrazbo in le okoli 2 % oseb z višješolsko izobrazbo ali več.

Podrobnejše rezultati na osnovi podatkov preteklih raziskav Z zdravjem povezan vedenjski slog, s poudarkom na socialno-ekonomskih neenakostih, bodo dostopni v strokovni publikaciji, ki bo izšla v letošnjem letu.

Uživanje alkohola

Podatki kažejo, da je med anketiranimi Slovenci okrog 10 % takih, ki čezmerno pijejo alkohol (največ 14,3 % leta 2001, najmanj 9,9 % leta 2008), medtem ko se jih več kot 40 % visoko tvegano opija (največ 43,7 % leta 2001, najmanj 41,5 % leta 2008). V obeh primerih je spodbudno, da trend takih tveganih vedenj pada. Med tistimi s tveganim vedenjem čezmernega pitja alkohola izstopajo naslednje značilnosti: moški spol, starostna skupina 55–64 let, osnovna oziroma poklicna šola, nižji socialno-ekonomski sloj, vaško bivalno okolje in vzhodnoslovenska zdravstvena regija; med tistimi s tveganim vedenjem opijanja pa: moški spol, starostna skupina 25–39 let, poklicna šola, prehod iz prevladujočega vaškega v primestno okolje in vzhodnoslovenska zdravstvena regija.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se