Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Alkoholna strategija EU: Poročilo o napredku

Alkoholna strategija EU: Poročilo o napredku

11. 10. 2009 | Mosa | novica

Generalni direktorat Evropske komisije za zdravje in potrošnike (DG SANCO) je izdal začetno statusno poročilo o tem, kaj se je dogajalo na EU ravni in v posameznih državah, od sprejetja alkoholne strategije EU oktobra leta 2006.

Naslednje poročilo bo direktorat objavil v letu 2012.

Spodaj si lahko preberete povzetek poročila, celotno besedilo v angleščini pa je na voljo na tej povezavi.

Povzetek poročila:

Od sprejetja Strategije je bilo precej aktivnosti na strani Komisije, držav članic in širših interesnih skupin, da bi izgradili potrebno infrastrukturo za implementacijo Strategije.

DG za zdravje in potrošnike se je osredotočil na razvijanje primerne strukture za implementacijo strategije, s ciljem vključitve, oz. povezave relevantnih akterjev v specifične prioritetne teme.

Nove strukture vključujejo Komite o nacionalni alkoholni politiki in ukrepih, Evropski alkoholni in zdravstveni forum in Komite za zbiranje podatkov, kazalcev in definicij.

Tudi številna druga področja politike, kot je npr. promet, so izvedla konkretne ukrepe, ki prispevajo k prioritetnem področju Alkoholne strategije.

V okviru Skupnostnih zdravstvenih programov 2003-2008 so bili izvedeni številni projekti, osredotočeni na alkohol.

V vseh državah članicah je opaziti enakomerno konvergenco akcij k tistim, ki so bile identificirane kot dobre prakse. Večina držav članic ima veljavno alkoholno politiko.

Opaziti je tudi trajen trend proti starostni meji 18 let za prodajo in streženje alkohola in proti znižanim mejam koncentracije alkohola v krvi za voznike motornih vozil. Annex 1 opisuje razvoj politike in ukrepov v državah članicah.

Širše interesne skupine so bile vključene skozi nov Evropski alkoholni in zdravstveni forum. Člani Foruma so tudi javne nevladne organizacije, proizvajalci alkohola, in zdravstveni strokovnjaki, članstvo v forumu je že preseglo številko 60. Države članice so lansirale preko 100 obvez, da bodo delovale za zmanjšanje škodljivih posledic alkohola, in uravnotežena skupina Foruma je natančno raziskala vrsto specifičnih tem, kot je marketinška komunikacija, nacionalne strukture za samo-regulacijo, in mladina.

Znanstvena skupina Foruma je sprejela znanstveno mnenje o odnosu med marketinško komunikacijo in številom in vzorci rabe alkohola pri mladih. To mnenje je dragoceno za razvoj naslednjih korakov na to temo.

Zaključek: Nedavne aktivnosti obljubljajo obetaven začetek, vendar je potrebno storiti več s strani vseh vključenih v okvir konsenza o strateškem pristopu.

Poleg tega, nedavna finančna kriza poziva k večjem fokusu na specifične aspekte alkoholne politike, kot je odnos med rabo alkohola in zdravstvenimi neenakostmi, če naj bi se zdravstveni rezultati izboljšali.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se