Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ: V ČASU MARTINOVEGA ODGOVORNO ZA VOLAN!

MZ: V ČASU MARTINOVEGA ODGOVORNO ZA VOLAN!

9. 11. 2015 | Mosa | novica

V času pred martinovim in po njem (od 6. do 15. novembra) bo na slovenskih cestah, v lokalih in trgovinah ponovno potekala akcija "0,0 Šofer - trezna odločitev" z namenom osveščanja javnosti o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi. Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in sloga vožnje, zato pomenijo večje tveganje za nastanek prometne nesreče.
 

Največ nesreč pod vplivom alkohola se zgodi v obdobjih različnih praznovanj, še posebej med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah. Čas okoli maritnovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, poleg decembra, med najbolj problematičnimi tedni leta, zato  želimo ponovno opozoriti na tveganost vožnje in uživanja alkohola, še posebej v krajih izven urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi.

Partnerji nacionalne akcije Ministrstvo za zdravje RS, Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe ter druge strokovne institucije in nevladne organizacije zato pozivamo vse udeležence v prometu, tako voznike kot kolesarje in pešce, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pa pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

Policija bo v okviru akcije opravljala nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola.

Različne preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru osnovnih in srednjih šol, avtošol,  prireditvenih prostorov in gostinskih lokalov po Sloveniji, bodo izvajale tudi strokovne institucije in nevladne organizacije.

Naj velja, da se v avto, na motorno vozilo ali kolo usedemo le takrat, ko smo trezni. Z nepremišljeno odločitvijo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.

 

Podatki Policije do septembra 2015

Po podatkih Policije se je do konca septembra 2015 (2014) zgodilo 13.164 (13.517) prometnih nesreč, od katerih so jih 1.076 (1.118) povzročili alkoholizirani udeleženci. Alkoholizirani udeleženci so povzročili 24 (15) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 97 (95) s hudimi telesnimi poškodbami, 344 (362) z lahko telesno poškodbo in 611 (646) prometnih nesreč z materialno škodo. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,44 (1,48) g/kg.

Delež vseh nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci, je v primerjavi z letom 2014 rahlo padel, vendar pa se je žal povečal delež nesreč s smrtnim izidom in hudimi poškodbami.

Policisti so v devetih mesecih letošnjega leta odredili 267.411 (282.515) alkotestov, od katerih je bilo 9.641 (10.500) pozitivnih, 276 (286) oseb pa je alkotest odklonilo. Pridržali so 244 (358) voznikov motornih vozil, v 4.235 (4.564) primerih pa so od pridržanja odstopili v skladu 24. členom ZPrCP.

 

Akcija 0,0 Šofer – trezna odločitev           

Ministrstvo za zdravje skupaj s partnerji v okviru uresničevanja Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022 koordinira kampanjo "0,0 šofer – trezna odločitev". 

S kampanjo "0,0 šofer – trezna odločitev" se je država, skupaj s stroko in nevladnimi organizacijami, tudi letos zavezala, da bo z različnimi ukrepi prispevala k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V decembru bo v okviru kampanje izvedena še zadnja preventivna akcija letos.


 

Povezane vsebine

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se