Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Mnenje akterjev o izvajanju aktivnosti na področju alkoholne politike v Sloveniji

Mnenje akterjev o izvajanju aktivnosti na področju alkoholne politike v Sloveniji

13. 3. 2012 | Mosa | novica

Avtorji Sandra Radoš Krnel, Tit Albreht, Mojca Omerzu (vsi Inštitut za varovanje zdravje RS), Igor Švab (UL, Medicinska fakulteta), Mirko Markič (UP, Fakulteta za management) so v Zdravstvenem Vestniku objavili članek z naslovom Mnenje akterjev o izvajanju aktivnosti na področju alkoholne politike v Sloveniji. Spodaj je na voljo izvleček članka, celotno besedilo pa na spletni strani Zdavstvenega Vestnika.

Izhodišča: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšno je mnenje akterjev na področju alkoholne politike v Sloveniji glede izvajanja alkoholne politike v petih letih po sprejetju Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA). Testirali smo hipotezo, da akterji na področju alkoholne politike v petih letih po sprejetju ZOPA kot najuspešnejše dejavnosti alkoholne politike ocenjujejo dejavnosti na področjih Vožnja pod vplivom alkohola ter Seznanjanje in izobraževanje.

Metode:
Mnenja akterjev na področju alkoholne politike v Sloveniji, ki smo jih pridobili z vprašalnikom, smo preučili s kvantitativno analizo. Odgovore smo analizirali s pomočjo osnovne deskriptivne statistične analize. Statistično značilnost razlik med povprečji odgovorov v posameznih skupinah smo ugotavljali z analizo variance in s t-testom. Za potrditev hipoteze smo uporabili interval zaupanja.

Rezultati: Na podlagi rezultatov smo potrdili del hipoteze, ki govori o izvajanju dejavnosti s področja Vožnja pod vplivom alkohola, saj lahko s 95-odstotno gotovostjo trdimo, da so akterji na področju alkoholne politike v Sloveniji izvajanje te dejavnosti ocenili najvišje. Udeleženci raziskave so na drugo in tretje mesto uvrstili ukrepa s področja Seznanjanja in izobraževanja, vendar pa drugega dela hipoteze ne moremo potrditi, saj ne moremo z gotovostjo trditi, da akterji na področju alkoholne politike v Sloveniji tudi izvajanje teh dveh dejavnosti ocenjujejo tako visoko. Izvajanje ostalih dejavnosti alkoholne politike so vse skupine udeležencev ocenile pod srednjo vrednostjo ponujenih ocen (5,5).

Zaključki: Predlagamo, da se aktivnosti na področju Vožnja pod vplivom alkohola, ki so jim akterji prisodili najvišjo oceno, izvajajo tudi v prihodnje, saj so dokazano zelo učinkovite. To velja predvsem za dosledno zmanjševanje dovoljene koncentracije alkohola v krvi voznikov ter naključno testiranje voznikov na prisotnost alkohola. Aktivnosti s področja Seznanjanje in izobraževanje so glede na ocenjeno učinkovitosti in stroškovno učinkovitost precenjene. To sicer ne pomeni, je potrebno z izvajanjem teh aktivnosti prenehati, smiselno pa bi bilo, da se jih pazljivo uporablja skupaj z drugimi ukrepi alkoholne politike.

Citirajte kot/Cite as: Zdrav Vestn 2011; 80: 458–468.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se