Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ: Maturantska parada naj bo namenjena povezovanju mladih in plesu, ne alkoholu

MZ: Maturantska parada naj bo namenjena povezovanju mladih in plesu, ne alkoholu

18. 5. 2018 | Mosa | novica

V petek, 18. maja 2018, točno opoldne bodo letošnji maturantje na Maturantski paradi ponovno zaplesali četvorko na ulicah slovenskih trgov in mest. Ministrstvo za zdravje skupaj z državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami spodbuja mlade k zreli zabavi, kreativnosti in ustvarjanju dobrih spominov, brez pitja alkohola in uporabe drugih psihoaktivnih snovi.

Maturantje bodo tudi letos zaplesali četvorko na številnih ulicah in trgih slovenskih mest ter se tako povezali skozi ples. Gre za dogodek, s katerim se dijaki poslovijo od srednješolskih klopi ter simbolno vstopijo v svet odraslih. Ministrstvo za zdravje, državne in strokovne institucije (policija, inšpektorati) in nevladne organizacije -  med njimi DrogArt, ki bomo Maturantsko parado po Sloveniji spremljali, mlade tudi letos spodbujamo, naj se zabavajo na zrel način, ki ne vključuje pitja alkohola, in naj odločno zavrnejo uporabo prepovedanih psihoaktivnih snovi. Apelirati želimo tudi na širšo civilno družbo, starše, pedagoške delavce in gostince, naj mladim predajo sporočilo o zdravem načinu preživljanja posebnih in veselih dogodkov.

Zabave s pomočjo alkohola in drugih psihoaktivnih snovi velikokrat prinesejo tvegane in preveč pogumne odločitve, ki lahko ogrozijo zdravje sodelujočih. Zato želimo, da dijaki svojo energijo usmerijo v sproščeno, veselo, varno, kreativno in ustvarjalno preživljanje novega obdobja življenja, brez uporabe zdravju škodljivih snovi. Na facebook strani Slovenija piha 0,0 mlade osveščamo o škodljivih posledicah pitja alkohola, ki zmanjšuje kakovost življenja tako za tiste, ki ga uživajo, kot tudi za njihove bližnje. Mlade in starše vabimo, da spremljajo facebook stran tudi v času plesa četvorke, saj bomo objavljali zanimive utrinke dogajanja.

Vsem maturantom in maturantkam želimo uspešen zaključek šolanja, na Maturantski paradi pa vesel dan v gibanju in plesu, poln zdrave zabave. Želimo jim tudi, da svojo mladostno energijo usmerjajo v pozitivne stvari in da v življenju uživajo po pameti.

 

Maturantska parada
Maturantje bodo zaplesali po ulicah in trgih naslednjih slovenskih mest: Ljubljana, Maribor, Postojna, Ilirska Bistrica, Idrija, Kranj, Škofja Loka, Radovljica, Jesenice, Nova Gorica, Ajdovščina, Tolmin, Sežana, Murska Sobota, Ljutomer, Ptuj, Lendava, Slovenske Konjice, Novo mesto, Črnomelj, Kočevje, Litija, Koper, itd. Več informacij ima organizator Maturantske parade plesna šola Urška pro. 

Mladi in alkohol
Raziskava HBSC 2014 – Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (NIJZ) je pokazala, da je alkoholne pijače (več kot majhno količino) v življenju že kdaj pilo 18,4 % 11-letnikov, 44 % 13-letnikov in 80,6 % 15-letnikov. Približno tretjina 15-letnikov je bila v življenju 2-krat ali večkrat opitih, 14 % 15-letnikov pa alkoholne pijače pije vsaj enkrat na teden. V obdobju 2002-2014 je delež mladostnikov, ki so bili v življenju že vsaj dvakrat opiti, upadel za vse starosti (11-, 13- in 15-letniki) in oba spola, z izjemo 15-letnih deklet, kjer je ostal nespremenjen. Kljub temu ostaja Slovenija v deležu mladostnikov, ki so bili v življenju že vsaj dvakrat opiti in tistih, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, nad povprečjem držav, ki so vključene v HBSC študijo. V deležu 15-letnikov, ki so bili v življenju vsaj dvakrat opiti, se na primer uvrščamo na 8. mesto med 42. vključenimi državami. Raziskava je pokazala tudi, da se delež mladostnikov, ki so prvič pili alkohol stari 13 let ali manj, povečuje. Ta podatek je zaskrbljujoč, saj vemo, da mlajši kot je mladostnik, ko začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola.
Mladostniki so za razvoj škodljivega pitja alkohola bolj ranljivi zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov, ki se dogaja v času mladostništva. Ravno zaradi te večje ranljivosti, velja zdravstveno priporočilo, naj mladi alkohola ne pijejo.

Vir novice: Ministrstvo za zdravje 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se