Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Novi podatki: Zdravje v občini 2020

Novi podatki: Zdravje v občini 2020

28. 5. 2020 | Mosa | novica

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) od leta 2016 pripravlja informacije o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah – Zdravje v občini. Namen je zagotavljati boljšo dostopnost zdravstvenih podatkov na lokalnem nivoju. Posodobljeni podatki so objavljeni na spletni strani Zdravje v občini (obcine.nijz.si) v zavihku 2020. Poleg podatkov za posamezne občine, so na voljo tudi podatki za 12 slovenskih statističnih regij. Zbrani kazalniki omogočajo tudi primerjave za nazaj. Vzpodbuden podatek je, da se je zmanjšalo število bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, ki so neposredno pripisljive alkoholu. Ob tem pa število prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji še vedno ostaja visoko.

Zdravje v občini - spodbuda za aktivnosti za izboljšanje zdravja v lokalnem okolju

Podatki o razširjenosti dejavnikov tveganja za zdravje in preventivi, o zdravstvenem stanju in umrljivosti predstavljajo izkaznico zdravja za vsako slovensko občino in temeljijo na podatkih, ki so na voljo v zbirkah NIJZ in zbirkah nekaterih drugih organizacij. Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti zdravstvenih podatkov na nivoju lokalne skupnosti želi NIJZ spodbujati krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo. Vsako leto je nova objava Zdravja v občini deležna velike pozornosti medijev, županov in lokalnih odločevalcev. Na nivoju občin spodbuja razpravo, pripravo akcijskih načrtov in izvedbo aktivnosti za izboljšanje zdravja in kot rezultat je v številnih občinah zaznati izboljšanje cele vrste kazalnikov zdravja. Območne enote NIJZ nudijo podporo pri interpretaciji podatkov in iskanju učinkovitih ukrepov.

Kateri podatki s področja problematike alkohola so na voljo?

Zdravje v občini vključuje tudi izbrane podatke s področja problematike alkohola. Za vsako občino oz. statistično regijo je na voljo podatek o boleznih, ki so neposredno pripisljive alkoholu. Prikazana je stopnja bolnišničnih obravnav zaradi bolezni neposredno pripisljivih alkoholu pri osebah starejših od 15 let. Kazalnik je podrobneje opisan tukaj

Za vsako občino so oblikovane tematske karte s prikazi kazalnikov, kratka publikacija, primerna za tiskanje, ter tabela s podatki. Primer publikacije za Ljubljano je dostopen tukaj

Na voljo pa je tudi tematska karta Slovenije s podatki o prometnih nezgodah z alkoholiziranimi povzročitelji (povprečje 2014-2018). 


Novosti – konoplja, maligni melanom in presejanost žensk v program DORA

V letu 2020 so dodani trije novi kazalniki, ki prikazujejo samoporočani delež uporabnikov konoplje, nove primere malignega melanoma in delež žensk, ki so opravile presejalni test v programu DORA.

V osrednji vsebini letošnjih publikacij za občine so se avtorji dotaknili najbolj razširjene prepovedane droge psihoaktivne konoplje in pripravkov iz nje (marihuana, hašiš, hašiševo olje). Zbrali so osnovne informacije o stanju v Sloveniji in zdravstvenih tveganjih, ki jih uporaba konoplje predstavlja za zdravje mladostnikov in odraslih.

Sporočilo za medije NIJZ, kjer so opisane ključne spremembe in novosti, je dostopno tukaj. Na isti povezavi je na voljo tudi pojasnilo grafičnega prikaza podatkov in video vodnik za uporabo spletne strani. 

Infografika je dostopna tukaj

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se