Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Projekt VINTAGE

Projekt VINTAGE

2. 12. 2009 | Mosa | novica

V sklopu projekta VINTAGE trenutno poteka zbiranje raziskav in primerov dobrih praks, ki so namenjene preprečevanju škodljivih posledic pitja alkohola med osebami starejšimi od 65 let. Zbiranje poteka po državah Evropske unije in tudi po nekaterih drugih državah.

Cilji projekta VINTAGE so izgradnja kapacitet na evropski, državni in lokalni ravni z zagotavljanjem baze dokazov in z zbiranjem najboljših praks za preprečevanje škodljivega pitja alkohola med starejšimi ljudmi, vključno s tistimi, ki so na prehodu iz dela v upokojitev, ter vlaganje v zdravje starejših ljudi in njihovo dobro počutje.

Rezultati projekta bodo pomagali pri zmanjševanju pomembnih nenalezljivih bolezni, povezanih z alkoholom, ki prizadenejo starostnike (npr. nevropsihiatrične bolezni, rak, ipd.) in povečevanju števila zdravih življenjskih let. To pa bo pomagalo pri izpolnjevanju izzivov Lizbonskega procesa, izboljševalo vzdržnost javnih financ, ki so pod pritiskom zaradi naraščajočih zdravstvenih stroškov in stroškov socialne varnosti, in tudi pomagalo zniževati zdravstvene neenakosti med različnimi državami Evropske unije.

Projekt je pomemben, saj sistematično zbranih podatkov o raziskavah in primerih dobrih praks, ki so namenjeni preprečevanju škodljivih posledic pitja alkohola med starostniki, na ravni EU še ni. Starostniki postajajo s staranjem prebivalstva zelo pomembna skupina v smislu ohranjevanja zdravja.

Projekt vodi ISS - Istituto Superiore di Sanità, Population Health and Health Determinants Unit-CNESPS, Rome, Italy, s pomočjo več sodelujočih in pridruženih partnerjev iz več evropskih držav; iz Slovenije je v projekt vključen Inštitut za varovanje zdravja (kontaktna oseba v Sloveniji: Sandra Radoš, sandra.rados@ivz-rs.si)

Več o projektu najdete na spletni strani: http://www.epicentro.iss.it/vintage/
Celoten opis projekta pa je na voljo na: http://www.epicentro.iss.it/vintage/project.asp

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se