Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ in NIJZ: 0,0 Šofer - Vožnja pod vplivom alkohola ogroža vse udeležence v prometu!

MZ in NIJZ: 0,0 Šofer - Vožnja pod vplivom alkohola ogroža vse udeležence v prometu!

3. 6. 2016 | Mosa | novica

V ponedeljek, 6. junija 2016 se prične prvi del preventivne akcije "0,0 Šofer – Trezna odločitev". Akcija, ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje skupaj s partnerji, vključuje povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki v prometu in gostinskih lokalih in bo potekala do nedelje, 12. junija 2016.

Leto 2015 so slovenske ceste zaznamovale prometne nesreče, ki so terjale več smrtnih žrtev, po upadu v letu 2014 pa se je v letu 2015 ponovno povečal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Zato na vse udeležence v prometu naslavljajo poziv, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač in drugih psihoaktivnih snovi ter da se tudi kot pešci in kolesarji v promet vključujejo s trezno glavo in upoštevajo cestnoprometna pravila.

Prvi del akcije 0,0 Šofer  bo trajal od ponedeljka, 6. junija, do nedelje, 12. junija, ponovili pa jo bodo še v novembru in decembru (4. do 13. novembra in od 2. do 20. decembra). Nekatere preventivne in nadzorne aktivnosti se bodo izvajale tudi v drugih obdobjih leta.

V okviru akcije bo zagotovljen poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah in prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe.

Pristojni inšpektorati se bodo osredotočili na strežbo alkohola v gostinskih lokalih, zlasti upoštevanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam tudi izven okvirnih datumov akcije. Inšpekcijski nadzor se bo izvajal tudi nad prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu in nad prepovedjo opitosti na delovnem mestu.

Sočasno bodo potekale tudi preventivne in promocijske aktivnosti, ki jih bodo izvajali Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter nevladne organizacije kot npr.: Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, DrogArt, Društvo Žarek upanja, Varna pot, Zavod Vozim.

Vabijo, naj "Slovenija piha 00".

V okviru akcije 0,0 Šofer bo potekala tudi promocijska akcija Slovenija piha 0,0, ki so jo med mladimi vozniki začeli na Maturantski paradi 20. maja 2016.

Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, izpitnimi centri in centri varne vožnje bodo o alkoholu osveščali "mlade voznike" oz. voznike začetnike. Prepoved vožnje pod vplivom alkohola je namreč med drugim prepovedana tudi za voznike začetnike, zato bodo tisti, ki bodo v poletnih mesecih opravili vozniški izpit ali izpit varne vožnje, ob potrdilu o opravljenem preizkusu prejeli silikonsko zapestnico s sloganom Furam 0,0. Slogan je povzet po promocijski akciji Združenja DrogArt, ki izvaja  program Izberi sam za osveščanje mladih o alkoholu.  

Aktivni bodo tudi na slovenskih cestah. V sodelovanju s policisti bomo s sloganom Slovenija piha 0,0 trezne voznike vabili k sodelovanju v nagradni igri. Policisti bodo po preverjanju alkoholiziranosti "0,0 šoferjem" izročili letak z navodili za nagradno igro, ki bo potekala na Facebook 0,0 Šofer.

Vsi, ki oblikujejo akcijo 0,0 Šofer – Trezna odločitev, voznike po vsej Sloveniji pozivajo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače, da tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo ter da na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Vozniki! Vožnja pod vplivom alkohola resno ogroža vas, vaše sopotnike in ostale udeležence v prometu.

Nacionalna akcija 0,0 Šofer – Trezna odločitev

Akcijo 0,0 Šofer že vrsto let skupaj izvaja Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije in Ministrstvo za zdravje v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022. 

Njihov namen je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih z alkoholom in drogami ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Naš dolgoročni cilj pa je ničelna toleranca do alkohola, prepovedanih drog  in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. 

Podatki o prometnih nesrečah v letu 2015

Po podatkih Policije, se je na slovenskih cestah v letu 2015 zgodilo 17.887 (leta 2014: 18.314) prometnih nesreč, kar je 2 % manj kot leta 2014. V nesrečah je 120 (leta 2014: 108) oseb izgubilo življenje, 918 (leta 2014: 835) je bilo hudo poškodovanih, 7.733 (leta 2014: 7.477) pa lahko telesno poškodovanih.  Enako se je zmanjšalo tudi število prometnih nesreč, ki so jo povzročili alkoholizirani povzročitelji (1.533 alkoholiziranih povzročiteljev v 2014 in 1.505 v letu 2015). Nekoliko se je zmanjšala tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev za 0,34% oz. iz 1,45 promila na 1,44 v 2015.

Kljub vsem ukrepom, ki jih izvajamo, pa se je v letu 2015 povečalo število prometnih nesreč s smrtnim izidom. V primerjavi z letom 2014, ko je bilo 97 takšnih nesreč, se je število povečalo na 113 nesreč, hkrati pa se je povečal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom iz 23,4 % v letu 2014 na 29% v letu 2015.  


Dodatno gradivo:

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se