Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Raziskava: Odraščanje: z ali brez alkohola

Raziskava: Odraščanje: z ali brez alkohola

29. 9. 2009 | Mosa | novica

Raziskavo Odraščanje: z ali brez alkohola je izvedlo društvo Žarek upanja v šolskem letu 2008/09 med slovenskimi osnovnošolci. V njej so ugotavljali odnos slovenskih učencev 7., 8. in 9. razreda osnovne šole do alkohola.

Glavni rezultati raziskave: 89,3 % anketiranih osnovnošolcev je že poskusilo alkohol, prvič pri povrečni starosti 9,48 let. Več kot četrtina vseh anketiranih alkohol uživa vsaj enkrat mesečno ali pogosteje. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da z nakupom alkohola nimajo težav, kljub temu, da Zakon o omejevanju porabe alkohola govori o tem, da mladoletnim ni dovoljeno prodajati alkohola in alkoholnih pijač.

Kot so poročali osnovnošolci, pridejo najpogosteje v stik z alkoholom doma ali med prijatelji. Kot so pokazali tudi rezultati raziskovanja imajo starši slovenskih osnovnošolcev izjemno toleranten odnos do alkohola, saj je skoraj petina odgovorila, da bi starši celo njihovo pitje alkohola dovoljevali, če bi zanj vedeli. Kot pa so zapisali otroci in mladostniki, jim alkohol starši celo ponudijo.

Raziskavo je društvo izvedlo pod strokovnim vodstvom dr. Zdenke Čebašek-Travnik, dr.med., varuhinje človekovih pravic.

Posebnost publikacije je, da so na koncu zbrani naslovi (po regijah) kamor se osebe, ki imajo težave z alkoholom ali njihovi svojci, lahko obrnejo po pomoč.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se