Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Z zdravjem povezan življenjski slog, telesno in duševno zdravje otrok staršev alkoholikov

Z zdravjem povezan življenjski slog, telesno in duševno zdravje otrok staršev alkoholikov

21. 4. 2012 | dr. Maša Serec | članek

Pred kratkim je bil v reviji Drug and Alcohol Review objavljen članek slovenskih avtorjev (M. Serec, I. Švab, M. Kolšek, V. Švab, D. Moesgen in M. Klein, (2012): Health-related lifestyle, physical and mental health in children of alcoholic parents) na temo z zdravjem povezan življenjski slog, telesno in duševno zdravje otrok staršev alkoholikov. Članek opisuje izsledke raziskave, katere namen je bil raziskati z zdravjem povezan življenjski slog, telesno in duševno zdravje otrok staršev alkoholikov.

Povzetek raziskave:   

Cilj: Dejstvo, da imajo otroci alkoholikov povišano tveganje za številne težave na področju duševnega in telesnega zdravja v primerjavi z otroki iz družin brez težav, povezanih z alkoholom, je dobro znano. Manj raziskano je področje njihovega z zdravjem poveznega vedenja, ki bi lahko prispeval k tem posledicam. Cilj raziskave je bil ugotoviti morebitne razlike med otroki staršev alkoholikov in kontrolno skupino na področju z zdravjem povezanega življenjskega sloga ter duševnega in telesnega zdravja.

Metoda:
Otroke staršev alkoholikov smo v študijo povabili preko njihovih staršev, ki so se v času študije zdravili v bolnišničnih in ambulantnih ter rehabilitacijskih enotah za zdravljenje alkoholizma. Kontrolno skupino smo sestavili v sodelovanju z osnovnimi in srednjimi šolami. 57 otrok staršev alkoholikov (72-odstotna stopnja odziva) in 84 kontrolnih otrok (88-odsotna stopnja odziva), starih od 12 do 18 let, je izpolnilo vprašalnik o svojem z zdravjem povezanim življenjskim slogom ter duševnim in telesnim zdravjem.

Rezultati: Bivariatna analiza je pokazala, da imajo družine otrok staršev alkoholikov višjo stopnjo brezposelnosti in nižji ekonomski status (P = 0,000). Ti otroci so poročali tudi o slabšem šolskem uspehu (P = 0,000), preživljanju več časa v sedečih aktivnostih (televizija: P = 0,000, Internet: P = 0,014, glasba: P = 0,040) in manj časa v telesnih aktivnostih (P = 0,048), slabših prehranjevalnih navadah (sadje in zelenjava: P = 0,001, sladkarije: P = 0,001, hitra hrana: P = 0,000, sladke pijače: P = 0,004), višji rabi substanc (cigarete: P = 0,030; marihuana: P = 0,564, prekomerno pitje alkohola: P = 0,050) in več težavah na področju duševnega zdravja (čustvene težave: P = 0,015, vedenjske težave: P = 0,012, samomorilne težnje: P = 0,007, duševne motnje: P = 0,040). Znotraj skupine otrok staršev alkoholikov so dekleta v primerjavi s fanti poročala o več čustvenih in somatskih simptomih (P = 0,020 in p = 0,047). Multivariatna analiza je pokazala, da neenakosti med vzorcema vztrajajo ne glede na njihov socialno-ekonomski status.

Zaključek: Naše ugotovitve kažejo, da imajo otroci staršev alkoholikov manj zdrav življenjski slog in več težav na področju duševnega zdravja, ki jih ne gre pripisati zgolj slabšim ekonomskim pogojem, v katerih živijo.

KLJUČNE BESEDE: otroci staršev alkoholikov, adolescenca, z zdravjem povezan življenjski slog, duševno zdravje, telesno zdravje.

SEREC, M., ŠVAB, I., KOLŠEK, M., ŠVAB, V., MOESGEN, D. and KLEIN, M. (2012), Health-related lifestyle, physical and mental health in children of alcoholic parents. Drug and Alcohol Review. doi: 10.1111/j.1465-3362.2012.00424.x

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

dr. Maša Serec

dr. Maša Serec dr. Maša Serec, univ. dipl. psih. je doktorirala s področja Socialne medicine kot mlada raziskovalka na Katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani..

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se