Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Raziskava o možnih povezavah med poskušanjem alkohola do 6. razreda in poznejšim pitjem alkohola

Raziskava o možnih povezavah med poskušanjem alkohola do 6. razreda in poznejšim pitjem alkohola

4. 6. 2015 | Mosa | novica

V marčevski številki publikaciji Journal of Studies on alcohol and drugs so bili objavljeni izsledki raziskave ameriških avtorjev K.M. Jackson, N.P. Barnett, S.M. Colby in M.L. Rogers. Raziskava je pokazala, da je pri otrocih, ki jim je dovoljeno občasno srkanje/poskušanje alkohola, povečana verjetnost, da bodo do vstopa v srednjo šolo tvegano pili alkohol. 

 

V raziskavi, ki je potekala na Rhode Islandu v Združenih državah Amerike, so 3 leta spremljali 561 otrok. Spremljati so jih začeli v šestem razredu (11 let), ko je že skoraj 30% otrok poročalo, da so vsaj poskusili alkohol. V večini primerov so starši omogočili prvi požirek alkohola, pogosto na zabavah ali ob posebnih priložnostih.

V devetem razredu, pri štirinajstih letih, je 26% tistih, ki so kot mlajši povedali, da so že zaužili alkohol, povedalo, da so že zaužili vsaj eno celo merico alkoholne pijače. Med tistimi, ki do enajstega leta še niso poskusili alkohola, pa je bilo takih, ki so že zaužili celo merico alkoholne pijače le 6%.

Raziskava je tudi pokazala, da je bilo 9% tistih, ki so do enajstega leta poskusili alkoholno pijačo, do štirinajstega leta že pijanih ali da so prekomerno popivali, medtem ko je bilo med tistimi, ki do enajstega leta niso poskusili alkohola, le 2% takih. 

Rezultati raziskave kažejo, da vsako zgodnje uživanje alkohola povečuje možnosti za tvegano vedenje ob vstopu v srednjo šolo. Ti rezultati zavračajo idejo, da je nadzorovano poskušanje alkohola lahko varovalni dejavnik. Tudi ponujanje majhnih količin alkohola lahko spodkoplje sporočila o nesprejemljivosti rabe alkohola za mladostnike.

 

Več o raziskavi lahko preberete tukaj in tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se