Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Zdravje v občini - izkaznica zdravja za vsako slovensko občino

Zdravje v občini - izkaznica zdravja za vsako slovensko občino

12. 9. 2018 | Mosa | novica

Od leta 2016 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja informacije o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah, ki omogočajo prikaz zdravstvenega stanja in primerjavo med njimi. Namen projekta je krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v lokalnem okolju, kjer ljudje živijo in delajo, ter omogočiti boljšo dostopnost in dosegljivost zdravstvenih podatkov v Sloveniji. Publikacije s posodobljenimi podatki in kartografskimi prikazi so objavljene na spletni strani obcine.nijz.si.

Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje, slovenske občine pa se po kazalnikih zdravja pomembno razlikujejo. Zdravje v občini prikazuje nekatere osnovne informacije o zdravju prebivalcev vsake slovenske občine. Daje dosleden, jedrnat, primerljiv in uravnotežen pregled o zdravju prebivalcev na lokalni ravni. Informacije so uporabne kot orodje in spodbuda za izvajanje aktivnosti za reševanje aktualnih javnozdravstvenih problemov ter s tem izboljševanje zdravja in blagostanja ter zmanjševanje neenakosti v zdravju prebivalcev Slovenije na lokalni ravni.

Zdravje v občini - spodbuda za aktivnosti za izboljšanje zdravja v lokalnem okolju

Podatki o razširjenosti dejavnikov tveganja za zdravje in preventivi, o zdravstvenem stanju in umrljivosti predstavljajo izkaznico zdravja za vsako slovensko občino in temeljijo na podatkih, ki so na voljo v zbirkah NIJZ, Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, Onkološkega inštituta, Javne agencija za varnost v cestnem prometu, Inštituta RS za socialno varstvo, Ministrstva za finance RS in Statističnega urad RS. Za vsako občino so oblikovane tematske karte s prikazi kazalnikov, kratka 4-stranska publikacija, primerna za tiskanje, ter tabela s podatki za vse občine, upravne enote in statistične regije.

Vsi izdelki so dostopni prek spletne aplikacije obcine.nijz.si, kjer bodo vsako leto posodobljeni in dopolnjeni z novimi javnozdravstvenimi vsebinami, relevantnimi za vse občine.

Na zahodu bolj zdravi kot na vzhodu

Na razlike v zdravju vplivajo različni dejavniki, ki niso nujno povezani s krajem oziroma regijo bivanja.  Kljub temu so občine v vzhodnem delu Slovenije v povprečju v nekoliko slabšem položaju od občin na zahodu države. Sicer na razlike v zdravju vplivajo socialno-ekonomski dejavniki (izobrazba, dohodek, zaposlenost), kultura in etnična pripadnost, sistem zdravstvenega varstva, ki se odraža v dostopnosti do kakovostnih in varnih programov preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, ter življenjski slog v povezavi z vpetostjo posameznika v ožjo socialno mrežo, njegove bivalne in delovne razmere ter dostopnost do osnovnih dobrin in storitev.

Pozorno pri interpretaciji podatkov o spremembah kazalnikov

Na spletni strani so prikazani kazalniki za tri leta, kar omogoča tudi časovno primerjavo za nazaj. Vendar je potrebno spremembe med obdobji interpretirati pazljivo in upoštevati dejstvo, da v občinah z majhnim številom prebivalcev tisti kazalniki, ki kažejo manj pogoste dogodke, kot so obolevanje in smrti zaradi posameznih vzrokov, močno zanihajo že pri nekaj primerih več ali manj. Ta pojav smo skušali uravnotežiti z izračunavanjem kazalnikov iz večletnih povprečij (v nekaterih primerih tudi 10-letnih). Podatki za vsako posamezno občino in izračunane absolutne in relativne razlike med lansko in letošnjo objavo so dostopni v tabeli na spletni strani.

S podatki o zdravstvenem stanju po občinah do boljšega zdravja prebivalcev Slovenije

Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti zdravstvenih podatkov na nivoju lokalne skupnosti želi NIJZ spodbujati krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo. Vsako leto je nova objava Zdravja v občini deležna velike pozornosti medijev, županov in lokalnih odločevalcev. Na nivoju občin spodbuja razpravo, pripravo akcijskih načrtov in izvedbo aktivnosti za izboljšanje zdravja in kot rezultat je v številnih občinah zaznati izboljšanje cele vrste kazalnikov zdravja. Območne enote NIJZ nudijo podporo pri interpretaciji podatkov in iskanju učinkovitih ukrepov. Letošnja publikacija ima namen motivirati, da se s podobnimi aktivnostmi prične v okoljih, kjer te potrebe še niso prepoznali in aktivnostim v okoljih, kjer že potekajo, dati dodaten zagon.

Anketa med uporabniki Zdravja v občini v občinskih upravah  je pokazala potrebo po jasnejši razlagi prikazov podatkov. S tem namenom smo pripravili dva kratka video vodiča za uporabo spletne strani in razlago grafičnega prikaza podatkov, ki sta dostopna na spletni strani in preko povezav na Youtube:

Video 1 in  Video 2 .

Vabljeni k ogledu infografike o letošnjih podatkih. 

Vabljeni k ogledu posodobljenih vsebin na spletnem portalu obcine.nijz.si .

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se