Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Na Irskem in v Latviji v letu 2016 napovedane zakonodajne spremembe na področju alkohola

Na Irskem in v Latviji v letu 2016 napovedane zakonodajne spremembe na področju alkohola

24. 11. 2015 | Mosa | novica

V letu 2016 na Irskem napovedujejo obvezne opozorilne oznake na alkoholnih pijačah, v Litvi se bo začela prepoved prodaje alkohola na bencinskih črpalkah

Irska

V raziskavi, objavljeni julija 2015 v znanstveni reviji British Medical Journal Open, so avtorji ugotovili, da je raba alkohola med Irkami pred in med nosečnostjo zelo pogosta. Alkohol pije 90 % žensk pred in 82 % med nosečnostjo. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da se jih od tega v prvem trimesečju nosečnosti opija 45 %, pred nosečnostjo pa 60 %.

Na irskem Ministrstvu za zdravje so v okviru predloga Zakona o javnem zdravju napovedali obvezujoča opozorila in informacije na embalažah alkoholnih pijač, vključno z opozorilom o nevarnosti pitja alkohola med nosečnostjo. Preostala opozorila in informacije bodo vključevala še splošno zdravstveno opozorilo, kalorično vrednost pijače, vsebovano količino čistega alkohola, merjeno v gramih, in naziv spletne strani, ki jo bodo ustanovili za svetovanje o varnem pitju.

Ministrstvo za zdravje namerava predlog zakona parlamentu predstaviti še pred božičem 2015. V predlogu zakona bodo poleg zdravstvenih opozoril in informacij zajete tudi določbe o minimalnih cenah alkohola in omejitve pri oglaševanju alkohola.

S prenovo zakonodaje želijo prispevati k reševanju problematike pitja alkohola in zmanjševanju škode zaradi alkohola na Irskem, kjer več kot polovica odrasle populacije pije škodljivo in kjer zaradi alkoholu pripisljivih vzrokov umrejo 3 osebe na dan.

 

Litva

Litovski parlament je pred nekaj dnevi zavrnil predlog za podaljšanje dovoljenja za prodajo alkoholnih pijač na bencinskih črpalkah do leta 2019. Tako bo s 1. januarjem 2016 začela veljati prepoved prodaje alkohola na bencinskih črpalkah. S prepovedjo želijo zmanjšati porabo alkohola med prebivalci, ki znaša 15,4 litra čistega alkohola na odraslega prebivalca.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se