Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Sodišče EU odločilo o zvišanju minimalnih cen alkohola

Sodišče EU odločilo o zvišanju minimalnih cen alkohola

15. 1. 2016 | Mosa | novica

Sodišče Evropske unije je odločilo, da zvišanje minimalnih cen alkohola (ZMCA) ni v nasprotju s pravom EU, če je ukrep ustrezen in sorazmeren za varovanje življenj in zdravja ljudi. Ukrep ZMCA je torej legalen v primeru, ko je učinkovitejši od manj restriktivnih davčnih ukrepov oziroma trošarin. Končno odločitev za to, ali ZMCA ta pogoj izpolnjuje, je Evropsko sodišče prepustilo posameznim nacionalnim sodiščem.

V irski organizaciji Alcohol Action Ireland menijo, da je ZMCA veliko učinkovitejši od trošarin, saj slednje ne naslovijo ključnega problema, ki ga predstavljajo najmočnejše in najcenejše alkoholne pijače, ki se prodajajo v trgovinah in prodajalnah. ZMCA pa cilja prav na te, saj se z ukrepom ceno alkoholne pijače določi sorazmerno glede na vsebnost alkohola v pijači. Za razliko od trošarin ZMCA ne bi imelo nikakršnega vpliva na ceno alkohola v lokalih, klubih, hotelih in restavracijah. ZMCA je v primerjavi s trošarinami tudi veliko bolj ciljan ukrep, saj bi imel le majhen vpliv na manj tvegane pivce, nekoliko večjega na tvegane in najbolj bistvenega na škodljive pivce alkohola.

Implementacija ukrepa ZMCA bi s tega vidika pomenila učinkovitejše zmanjšanje škode zaradi alkohola, vključno z zmanjšanjem smrti, povezanih z alkoholom. ZMCA bi pozitivno vplivalo na znižanje števila škodljivih pivcev, z alkoholom povezanih hospitalizacij, kriminala in bolniških odsotnosti, s tem pa na znižanje ogromnega zdravstvenega, socialnega in ekonomskega bremena, ki ga predstavlja alkohol za posamezne države.

Podobno ugotavljajo tudi drugod – v organizaciji Scottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP) poudarjajo, da je dvig cen alkohola ključna determinanta za zmanjševanje škode zaradi alkohola. V Kanadi so raziskovalci ugotovili, da je 10-odstotni dvig cen povprečne minimalne cene enote alkohola povezan s 32-odstotnim znižanjem smrti zaradi alkohola. Škotska vlada in zagovorniki zdravja opozarjajo, da je ZMCA tako najpomembnejši ukrep za varovanje javnega zdravja.

Na Irskem so ocenili, da bi lahko z dvigom minimalne cene enote alkohola (10 g) za 1 € čez 20 let (zaradi dolgotrajnosti razvoja resnih bolezni, povezanih z alkoholom, kot so jetrne ciroze in rak) preprečili 197 smrti in 6000 hospitalizacij zaradi alkohola na leto. Zmanjšali bi se tudi z alkoholom povezan kriminal in bolniške odsotnosti. Celokupni družbeni prihranek na Irskem na račun tovrstnega ukrepa ocenjujejo na 1,7 milijard €.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se