Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  SZO v Ljubljani razpravljala o ukrepih za zmanjševanje posledic zaradi pitja alkohola

SZO v Ljubljani razpravljala o ukrepih za zmanjševanje posledic zaradi pitja alkohola

11. 10. 2023 | Mosa | novica

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v evropski regiji imajo najvišjo porabo alkohola na prebivalca na svetu ter najvišji delež oseb, ki trenutno pije alkohol. Za zmanjševanje posledic škodljivega pitja alkohola je nujno sprejeti ukrepe, ki temeljijo na dokazih in so učinkoviti. Na ravni oblikovalcev politik in med prebivalstvom pa je potrebna večja ozaveščenost o škodljivosti alkohola ter tudi o tem, kateri ukrepi alkoholne politike so dokazano učinkoviti.

Regionalni urad SZO za Evropo je v okviru projekta Evidence into Action Alcohol (v nadaljevanju EVID-ACTION), 9. in 10. oktobra 2023 v Ljubljani, gostil srečanje na katerem so predstavniki in predstavnice ministrstev za zdravje, zadolženi za področje alkohola, iz različnih evropskih držav razpravljali o porabi alkohola in politikah za zmanjševanje posledic zaradi pitja alkoholnih pijač. Projekt EVID-ACTION se je začel izvajati decembra 2022, v njegovem okviru si v tridesetih državah prizadevajo za zmanjšanje škode zaradi pitja alkohola. Več o projektu lahko preberete tukaj.

Na srečanju je kontekst nacionalne alkoholne politike v Sloveniji predstavila mag. Vesna Kerstin Petrič, vodja službe za sodelovanje s SZO pri Ministrstvu za zdravje. Slovenija je v preteklih letih izvajala različne strategije za zmanjšanje škode zaradi alkohola, vključno z zvišanjem davkov na alkoholne pijače, omejevanjem oglaševanja alkohola in s strogimi zakoni v primeru vožnje pod vplivom alkohola. Cilj teh ukrepov je zmanjšati pitje alkohola in z njim povezano škodo ter hkrati ustvariti varnejše okolje za prebivalce.

Na dogodku je sodelovalo več predstavnikov iz Slovenije. Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je prikazal primer dobre prakse ozaveščanja prebivalcev Slovenije o hranilni vrednosti alkoholnih pijač ter o tveganjih povezanih s pitjem alkohola. Predstavil je program »Veš, kaj piješ? Opolnomočenje prebivalcev za zmanjševanje rabe alkohola«, ki ga izvaja Inštitut za nutricionistiko, v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije, Institutom "Jožef Stefan" in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Informacije o sestavi in hranilni vrednosti alkoholnih pijač v okviru trenutne zakonodajne ureditve niso obvezne, vendar je na strani potrošnikov zanimanje za tovrstno označevanje zelo veliko, kar je smiselno izkoristiti, ne le za informiranje o sestavi pijač, temveč tudi za hkratno ozaveščanje o manj tveganem pitju alkohola. V okviru programa "Veš Kaj Piješ" raziskovalci naslavljajo prav navedene izzive. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Gorazd Levičnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je predstavil sodelovanje slovenskih strokovnjakov s področja javnega zdravja pri mednarodnem projektu AlHaMBRA (angl. Alcohol Harm - Measuring and Building Capacity for Policy Response and Action). Projekt, ki ga koordinira Portugalska, vključuje sodelovanje desetih javnih znanstveno-raziskovalnih institucij ter nevladnih organizacij, ki prihajajo iz šestih različnih držav članic EU. Osrednji namen projekta je podpora državam članicam EU pri razvoju najbolj učinkovitih politik in ukrepov  za zmanjševanje pitja alkoholnih pijač in s tem povezane škode. V projektu strokovnjaki NIJZ-ja sodelujejo pri izvedbi enega izmed petih delovnih paketov, ki se osredotoča na področje digitalnega oglaševanja in trženja alkoholnih pijač v sodobnih medijih.  

Kljub napredku pitje alkohola in škodljive posledice zaradi njegovega pitja ostajajo velik izziv tudi v Sloveniji. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji večina prebivalcev pije alkoholne pijače, le 21 % prebivalcev, starih 18–74 let, namreč poroča, da v zadnjem letu niso pili alkoholnih pijač (NIJZ, raziskava CINDI, 2020).

Srečanje v Ljubljani je spodbudilo dialog in izmenjavo dobrih praks ter obravnavalo izzive pri izvajanju učinkovitih alkoholnih politik. Predstavniki bodo tudi v bodoče sodelovali v razpravah za uskladitev strategij in ponovno potrditev zavez za zmanjšanje škode zaradi alkohola.

Vir novice: Ministrstvo za zdravje. 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se