Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Poročilo: Alkohol, družbeni razvoj in nalezljive bolezni

Poročilo: Alkohol, družbeni razvoj in nalezljive bolezni

25. 1. 2010 | Mosa | novica

Študija z naslovom Alkohol, družbeni razvoj in nalezljive bolezni je nastala na srečanju Global Expert Meeting on Alcohol in povezuje porabo alkohola, še posebej prekomernega pitja, s tveganjem za nalezljive bolezni, kot so tuberkuloza (TB) ali pljučnica. Nadalje, študija kaže, da ima pitje alkohola vpliv na napredovanje TB in HIV-a pri že okuženih osebah in da poslabšuje uporabo preventivnih storitev pri takih osebah.

Kot je zapisano v članku, je povezava med »alkoholom in tveganjem za nalezljive bolezni zamegljena zaradi revščine, socialne izključenosti in vzorcev družbenega življenja, vključno s pogostimi specifično pivskimi ustanovami«. Tako je vpliv največji v državah z nizkimi dohodki in z visoko stopnjo potrošnje.

Bolezni, povezane z alkoholom, povzročijo 13,5% smrti. Študija tudi kaže, da so tveganja večja za moške kot za ženske.

Uveljaviti bi bilo potrebno stroškovno učinkovite ukrepe alkoholne politike. Ne samo, da bodo takšni ukrepi znižali tveganje za nalezljive bolezni, povezane z alkoholom, ampak bodo tudi pomagali izboljšati ekonomski in družbeni razvoj v državah s srednje velikimi dohodki.

Takšni ukrepi vključujejo podreditev ilegalnih trgov  nadzoru vlade, nadzorovanje cen alkohola in reguliranje dostopnosti alkohola v urbanih okoljih.

Politična volja, razvoj nacionalnega akcijskega načrta za alkohol, razvojne agencije in filantropske fundacije, ki ponujajo tehnično podporo, so še druga sredstva zniževanja porabe alkohola.

Celotno poročilo v angleščini je na voljo na tej povezavi.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se