Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ: Začetek jesenskega dela preventivne akcije "0,0 šofer - Trezna odločitev"

MZ: Začetek jesenskega dela preventivne akcije "0,0 šofer - Trezna odločitev"

18. 10. 2012 | Mosa | novica

Objavljamo sporočilo za javnost Ministrstva za zdravje o začetku jesenskega dela preventivne akcije "0,0 šofer - Trezna odločitev", v priponki pa je na voljo tudi izvedbeni načrt preventivne akcije:

Datum: 17. oktober 2012

SPOROČILO ZA JAVNOST      

Preventivna akcija "0,0 šofer-Trezna odločitev" za manj alkohola na cestah


V četrtek,  18. oktobra 2012, se prične  jesenski del preventivne akcije "0,0 šofer- Trezna odločitev", ki jo ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012 - 2021. Gre za trodnevno usklajeno akcijo ministrstva za zdravje, Javne agencije RS za varnost prometa, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij ter predstavlja drugi del te akcije, saj se bo akcija nadaljevala tudi v novembru in začetek decembra. Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z varnostjo v cestnem prometu in število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Ministrstvo za zdravje s preventivno akcijo "0,0 šofer-Trezna odločitev" aktivno sodeluje pri izvajanju Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012 – 2021 - NPVCP. Namen akcije je zlasti preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih s tem ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Akcija poteka v 4 ločenih obdobjih: od 17. - 19. maja, od 18. - 20. oktobra, od 8. - 10. novembra in od 29. novembra do 1. decembra 2012, ko bodo po celotni Sloveniji potekale različne aktivnosti, ki so usklajene z drugimi pristojnimi resorji in vključujejo tako delovanje državnih institucij kot tudi stroke in nevladnih organizacij.

Oktobrski del akcije (od 18. do 20. oktobra) je namenjen zlasti policijski akciji poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola po metodologiji PROMIL, še posebno nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, ki bodo prevažali otroke. V tem času bodo policisti in pristojne inšpekcijske službe vršili tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola. Glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let so glede vožnje pod vplivom zlasti problematični vikendi (petek, sobota) in pa nočni čas, zato bo poostren nadzor policije usmerjen zlasti v ta najbolj kritična obdobja ter območja lokacij različnih javnih prireditev, kjer se zbirajo mladi. Alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč po starosti je namreč najvišja v starostni skupini med 24 in 34 let. Policija bo zato pri svojem delu poleg izvedbe poostrenih nadzorov po metodologiji PROMIL, povečala tudi odrejanje preizkusov alkoholiziranosti vsem voznikom, ki bodo ustavljeni zaradi katerega drugega hujšega prometnega prekrška (hitrost, nepravilno prehitevanje..).

Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo izvajali poostren nadzor nad strežbo alkohola s strani gostincev, zlasti glede prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pozivamo naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola. Inšpektorat RS za delo bo izvajal inšpekcijski nadzor tudi nad prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu.

Javna agencija RS za varnost prometa bo organizirala preventivni dogodek z osveščanjem glede nevarnosti vožnje pod vplivom ter pripravila spletno pismo s sporočilom "Ko vozim, ne pijem". Kandidate za vozniški izpit bodo opozarjali na nezdružljivost vožnje in alkohola, drog ter drugih psihoaktivnih snovi v okviru izobraževalnega preventivnega programa "Alkohol v prometu".

Oktobra bodo v okviru osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih ustanov potekale številne preventivne aktivnosti (Slovenska mreža zdravih šol, "Izberi sam", "Alkohol in mladi"…). Na različnih prireditvenih prostorih, v gostinskih lokalih,  nočnih klubih in bencinskih servisih pa bosta v okviru Zavoda Varna pot potekala preventivni projekt "Čista nula - čista vest" in preventivna akcija Evropska noč brez prometnih nesreč. Različne preventivne in medijske dejavnosti bodo poleg državnih izvajale tudi različne strokovne institucije in nevladne organizacije (Inštitut za varovanje zdravja RS in Zavodi za zdravstveno varstvo, Medicinska fakulteta v Ljubljani, Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, Inštitut Utrip, Zavod 7, Združenje DrogArt, Društvo Žarek upanja), ki imajo pri preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi še poseben pomen.

Z Akcijo "0,0 šofer – trezna odločitev" se je država zavezala, da bo z različnimi ukrepi državnih, strokovnih institucij in nevladnih organizacij prispevala k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Da bi tudi v letošnjem letu še zmanjšali število žrtev nesreč, ki so povezane z alkoholom  je nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu. Te zato pozivamo naj:

  • pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi,
  • upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače,
  • tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo,
  • in na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.


Pozivamo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Ministrstvo za zdravje
Štefanova 5, Ljubljana
tel. 01 478 60 40
www.mz.gov.si 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se