Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Psihološka prva pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola

Psihološka prva pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola

31. 5. 2023 | Mosa | novica

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ, Psihiatrične bolnišnice Idrija, Splošne bolnišnice Celje in društva Žarek upanja so k sklopu smernic za Psihološko prvo pomoč, ki jih razvija NIJZ, dodali Smernice za psihološko prvo pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola. Te smernice lahko uporablja vsak izmed nas. Pomagajo nam prepoznati različne načine pitja alkohola (pitja, kjer gre za višje tveganje za pojav negativnih posledic; pitja, kjer so te posledice že prisotne, ali pitja, ki je že značilno za odvisnost od alkohola). V smernicah so zajeta tudi znanja o možnih načinih za povečanje nadzora nad popito količino alkohola, podane so splošne usmeritve, kako pristopiti k osebi, za katero nas skrbi, da pije preveč ter znanja o tem, kako ukrepati v situacijah, pri katerih je potrebna takojšnja pomoč. Priložen je tudi seznam virov pomoči.

Sklop psihološke prve pomoči zajema:

 Več informacij najdete na spletnih straneh programa MIRA. 

Kaj je psihološka prva pomoč?

Psihološka prva pomoč je pomoč, ki jo nudimo osebi z duševno težavo ali stisko, razvijajočo se duševno boleznijo, dokler ni na voljo strokovna pomoč ali se stiska ne razreši. Nanaša se na prepoznavo, razumevanje in pomoč osebi, ki je v duševni stiski.

Znanja psihološke prve pomoči temeljijo na strokovnih smernicah (rezultati znanstvenih raziskav, kliničnih izsledkov, uporabnikov), a so zapisana v primerni obliki za uporabo v splošni javnosti.

Psihološka prva pomoč se nanaša na:

  • znanja in veščine, kako prepoznati znake in simptome duševnih težav in bolezni,
  • znanja o vzrokih in dejavnikih tveganja za duševne težave in bolezni,
  • znanja o razpoložljivih načinih zdravljenja (z zdravili, psihološkimi in alternativnimi metodami), ki temeljijo na dokazih,
  • veščine, kako pristopiti, nuditi osnovno pomoč in podporo nekomu, ki se sooča s težavami v duševnem zdravju,
  • veščine, kako ukrepati, če se duševna stiska stopnjuje.

Metodo psihološke prve pomoči so leta 2000 razvili v Avstraliji in od takrat so standardiziran program prevzeli in vpeljali že v 23 državah.

Zakaj so znanja in veščine psihološke prve pomoči pomembna?

Duševno zdravje je nepogrešljiv in pomemben del našega zdravja. Duševne težave in bolezni lahko v vsakem trenutku prizadenejo vsakega izmed nas. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo tekom življenja z duševnimi težavami srečal vsak četrti izmed nas.

Na žalost so duševne težave in bolezni še vedno stigmatizirane. Stigma lahko vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore, pomanjkanje zavedanja in pismenosti o duševnem zdravju pa hkrati vpliva tudi na to, da se ljudje ne čutijo kompetentni pri nudenju pomoči nekomu, ki je v duševni stiski (ne vedo, kako pristopiti, kaj in kako ukrepati itd.).
S tem, ko pridobimo znanja o znakih in simptomih duševne stiske in bolezni, se hkrati poveča tudi naš občutek kompetentnosti in zaupanja, da pristopimo k nekomu, ki je v duševni stiski, mu pomagamo in ga vzpodbujamo k iskanju strokovne pomoči. Vse skupaj pa vpliva tudi na zmanjševanje stigme, ki spremlja duševne bolezni.

Več informacij o prvi psihološki pomoči najdete na spletnih straneh programa MIRA. 


Viri:

Nacionalni inšiitut za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/psiholoska-prva-pomoc; https://www.nijz.si/sl/kako-pomagati-svojcem-ali-prijateljem-v-dusevnipsihicni-stiski-v-casu-epidemije

Mental Health First Aid Australia. Helping someone with problem drinking: mental health first aid guidelines. Melbourne: Mental Health First Aid Australia, 2009.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se