Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  "Drunkoreksija": Povečevanje učinkov alkohola oziroma zmanjševanje vnosa kalorij

"Drunkoreksija": Povečevanje učinkov alkohola oziroma zmanjševanje vnosa kalorij

26. 8. 2016 | Mosa | novica

Znano je, da je opijanje z alkoholom med študenti razširjeno, manj pa vemo o nekaterih drugih načinih pitja alkohola, ki lahko predstavljajo še večje tveganje za različne težave. Pitje na prazen želodec po navadi pomeni, da bo do učinkov alkohola na možgane prišlo hitreje, saj hrana v želodcu upočasni absorpcijo alkohola v krvni obtok. Rastoči trend, ki ga zaznavajo v ZDA in Veliki Britaniji, se imenuje "drunkoreksija," gre za laični izraz, ki se nanaša na kombinacijo pitja alkohola z načini prehranjevanja in telesne dejavnosti, kot so stradanje, prekomerna telesna dejavnost, ter prenajedanje z bruhanjem.

Dipali V. Rinker, raziskovalna asistentka na oddelku za psihologijo na Univerzi v Houstonu, pojasnjuje, da se drunkoreksija nanaša na kompleksen s pitjem povezan vedenjski vzorec pred, med in po pivski priložnosti. Študentje stradajo/pretirano telovadijo/se prenajedajo in nato bruhajo z namenom povečanja in pospeševanja učinkov alkohola ali z namenom zmanjševanja vnosa kalorij. Drunkoreksija lahko vpliva na večjo impulzivnost vedenja oziroma zmanjšano inhibicijo, ki lahko prispeva k številnim negativnim posledicam. Poleg tega pa stradanje na račun kalorij alkohola vodi do pomanjkanja vitaminov v telesu, saj so kalorije v alkoholu »prazne« oziroma ne vsebujejo nobene hranilne snovi. S svojimi raziskavami želi Rinkerjeva pojav natančno opredeliti in identificirati vse različne oblike drunkoreksije, prav tako pa preveriti morebitne razlike med spoloma. Povezava med spolom in drunkoreksijo je najverjetneje zapletena. Medtem ko raziskave kažejo, da imajo v primerjavi s študenti študentke, ki čezmerno pijejo, višje tveganje za bulimična vedenja, in so hkrati bolj obremenjene z negativnimi posledicami in težavami zaradi pitja alkohola, pa na drugi strani kaže, da med spoloma ni bistvenih razlik, ko gre za drunkoreksijo. Izkazalo se je celo, da so z drunkoreksijo, kjer gre za zmanjševanje vnosa kalorij v telo, pogosteje kot študentke obremenjeni študentje.

Pomembno je, da se zavedamo, da je poleg količine in/ali pogostosti pitja alkohola za posledice pomemben tudi način pitja alkohola. Študentje z drunkoreksijo se s takšnim vedenjem izpostavljajo resnim in škodljivim posledicam rabe alkohola.

Prispevek je povzet po članku, ki je dostopen tukaj.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se