Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Evropski ekonomsko socialni odbor svari pred posledicami zlorabe alkohola

Evropski ekonomsko socialni odbor svari pred posledicami zlorabe alkohola

6. 10. 2009 | Mosa | novica

Evropski ekonomsko socialni odbor (EESC, European Economic and Social Committe) je na zahtevo švedskega predsedstva EU predstavil svoje poglede na škodljive učinke alkohola v evropski družbi. EESC poziva k strožjemu nadzoru cenovne politike in marketinga alkohola z namenom zmanjšanja problematike povezane s porabo alkohola.

Na plenarnem zasedanju 30. septembra 2009 je EESC sprejel Mnenje o tem, kako naj bodo strategije EU za zniževanje škodljivih učinkov alkohola dolgoročne, trajnostne in multisektorske. Po poročanju poročevalke Jillian van Turnhout (izvršna direktorica Children’s Rights Alliance) je bilo Mnenje podprto s 128 glasovi za, 5 proti, 4 pa so se glasovanja vzdržali.

Mnenje EESC za boj proti zdravstvenim, socialnim in ekonomskim posledicam zlorabe alkohola ter za promoviranje odgovorne porabe alkohola podpira implementacijo horizontalne strategije EU.

EESC poudarja, da je v EU pretirana poraba alkohola odgovorna za približno 195.000 smrti na leto (nesreče, bolezni jeter, raki, itd.). »Škodljiva poraba alkohola je tretji največji povzročitelj prezgodnje smrti in bolezni v EU,« je poudarila ga. van Turnhout.

Mnenje EESC se osredotoča na zaščito otrok, ki so še posebej ranljivi za probleme, ki jih povzroča zloraba alkohola. Poročevalka je poudarila, da je »v EU 5-9 milijonov otrok v družinah negativno izpostavljenih učinkom alkohola«. Še več, marketing alkoholnih pijač povečuje verjetnost, da bodo otroci in mladostniki začeli uporabljati alkohol, in verjetnost, da bodo pili več, če so že uporabniki alkohola. V luči teh ugotovitev EESC poziva k znižanju izpostavljanja otrok alkoholnemu marketingu in tudi k bolj učinkovito urejeni dostopnosti in distribuciji alkohola, saj samo-regulacija na tem področju ne zadostuje.

Poleg zdravstvenih posledic zlorabe alkohola EESC poudarja pomembnost ostalih socialnih in ekonomskih učinkov, kot je naraščanje socialnih stroškov zaradi zdravstvenega varstva in izguba produktivnosti. Ga. van Turnhout je izpostavila tudi, da » je škodljiva poraba alkohola pomemben dejavnik kriminala, nasilja in prikrajšanosti družin, tveganega spolnega vedenja in spolno prenosljivih bolezni«.

Da bi ozavestili tudi tveganje pred fetalnim alkoholnim sindromom, poznamim kot  FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder), ki vključuje napake pri rojstvu, ki jih povzroča materina raba alkohola med nosečnostjo, EESC podpira kampanje ozaveščanja na nacionalni in EU ravni.

Celotna besedila teh mnenj bodo kmalu na voljo v vseh EU jezikih na tej povezavi.

Tu pa si lahko preberete članek (v angleščini), ki je bil objavljen v Irish Examinerju prejšnji teden in kjer je poročevalka EESC, Jillian van Turnout, obtožila alkoholno industrijo, da vodi kampanjo, ki je namenjena uničenju tega poročila.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se