Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  SZO objavila profil zdravja in dobrega počutja za Slovenijo

SZO objavila profil zdravja in dobrega počutja za Slovenijo

11. 7. 2016 | Mosa | novica

V Regionalnem uradu Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo so za Slovenijo izdelali in objavili profil zdravja in dobrega počutja. Publikacija predstavlja analizo zdravstvenega stanja in trendov v Sloveniji. Trendi in kazalniki, povezani z alkoholom, so se izkazali kot neugodni.

Od leta 2000 se pričakovana življenjska doba v Sloveniji podaljšuje, stopnja umrljivost na drugi strani pa pada, a so zadnji izračuni obeh kazalnikov kljub temu pod povprečjem držav, ki so postale članice EU pred 1. majem 2004 (EU-15). Pričakovana življenjska doba Slovencev se najizraziteje podaljšuje na račun zmanjševanja stopnje umrljivosti novorojenčkov in mater in zmanjševanja stopnje umrljivosti zaradi bolezni obtočil, nalezljivih bolezni, bolezni dihal ter bolezni sečil in spolovil. V zadnjih letih so močno upadle tudi prometne nesreče s smrtnim izidom. Na drugi  strani se je izkazalo, da je Slovenija močno obremenjena z umrljivostjo zaradi raka in bolezni prebavnega sistema, zlasti kroničnih bolezni jeter in ciroze, kjer smo nad povprečjem evropske regije SZO.

Opazni so izboljšani trendi za 12 od 19 temeljnih kazalnikov zdravstvene strategije Zdravje 2020. Za štiri kazalnike pa so ugotovili neugodne trende, in sicer za porabo alkohola na prebivalca, razširjenost prekomerne teže med prebivalci, za stopnjo brezposelnosti in zasebne izdatke za zdravstvo. Med desetimi najbolj obremenjujočimi dejavniki tveganja, ki so jim izpostavljeni Slovenci, je raba alkohola pri moških na 3. mestu, pri ženskah pa na 6. mestu.

Celotno publikacijo o profilu zdravja in dobrega počutja za Slovenijo si lahko ogledate tukaj.

Profili zdravja in dobrega počutja omogočajo nazoren pregled zdravstvenega stanja posamezne države. Prikazujejo podatke o smrtnosti, obolevnosti in izpostavljenosti ključnim dejavnikom tveganja ter prikazujejo trende kazalnikov za daljša časovna obdobja. Regionalni urad SZO za Evropo jih razvija v sodelovanju z državami članicami. Če je mogoče, poročila prikazujejo tudi primerjavo države s povprečjem evropske regije SZO in s povprečjem EU-15. Veljavnost primerjav zagotavljajo preko črpanja podatkov iz enega vira – podatki v poročilu so vzeti iz podatkovne zbirke Zdravje za vse evropskega regionalnega urada SZO, ki jih države članice letno posredujejo.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se