Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Poviševanje trošarin na alkoholne pijače kot eden najboljših ukrepov za zmanjševanje rabe alkohola

Poviševanje trošarin na alkoholne pijače kot eden najboljših ukrepov za zmanjševanje rabe alkohola

29. 8. 2018 | Mosa | novica

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2000 rabo alkohola uvrstila med 10 najmočnejših dejavnikov tveganja za poškodbe in bolezni, ki vplivajo na poslabšanje zdravja in tako eno izmed primarnih težav na globalni ravni. Aktualni podatki kažejo, da je bil alkohol v letu 2017 vzrok za 5,1% smrti in 4,2% bolezni, prav zato je v mednarodnem in nacionalnem interesu učinkovito vplivati in zmanjševati rabo alkohola ter s tem preprečevati škodljive posledice, ki lahko občutno poslabšajo zdravje in vodijo v smrt.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so v članku z naslovom Are the »Best Buys« for Alcohol Control Still Valid? An Update on the Comparative Cost-Effectiveness of Alcohol Control Strategies at the Global Level, ki je bil pred kratkim objavljen v reviji Journal of Studies on Alcohol and Drugs, raziskovali, kateri od že uporabljenih in dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike so najbolj stroškovno učinkoviti pri preprečevanju škodljivih posledic rabe alkohola. V raziskavo je bilo vključenih 16 držav, razdeljenih glede na višje (ZDA, Kitajska, Nemčija, Japonska, Mehika, Rusija, Južna Afrika, Tajska in Turčija) in nižje (Etiopija, Gvatemala, Indija, Nigerija, Filipini, Ukrajina in Vietnam) dohodke, pri analizi podatkov pa so uporabili novo orodje OneHealth, ki je ocenjevalo stopnjo učinkovitosti intervencij na celotni populaciji.

Ugotovili so, da je najboljša izbira 50% zvišanje trošarin na alkoholne pijače, saj sta se zmanjšala tako povpraševanje kot tudi raba alkohola. Stroški takega ukrepa so relativno nizki (manj kot 0,10 dolarja na prebivalca), učinek na zdravje pa visok (več kot 500 let zdravega življenja na milijon prebivalcev). Prav tako sta se kot stroškovno učinkovita izkazala prepoved ali omejitev oglaševanja (vključeni so TV, radio, internet, oglasni panoji) in zmanjševanje dostopnosti alkohola (omejitev ur ali dni za prodajo in ponudbo alkohola). Vloženi stroški so tu znašali manj kot 0,10 dolarja na prebivalca in 200 – 350 let zdravega življenja na milijon prebivalcev. Ukrepi s področja zmanjševanja vožnje pod vplivom alkohola so se izkazali kot dražji in manj učinkoviti kot prej omenjeni.

Stroškovno učinkovito se je izkazalo tudi zagotavljanje psihosocialne podpore osebam s tveganim in škodljivim pitjem alkohola, saj se kljub vložku večjem od 1 dolarja po osebi kaže visoka učinkovitost v 500 do 1000 let zdravega življenja na milijon prebivalcev.

Novi rezultati so potrdili ugotovitve prejšnjih raziskav, vendar se države, kljub večkrat dokazani najbolj ugodni izbiri strategij, dostikrat ne odločijo za njihovo izvedbo ali jih ne implementirajo dosledno. Omenjene ukrepe vidijo kot oviro za globalni trg in ekonomijo, pogosta so pregovarjanja z alkoholno industrijo, ki grozi z zmanjšanjem števila delovnih mest oz. plač za zaposlene. Javna slika alkohola pri tem ostaja pozitivna in se velikokrat povezuje z visoko ekonomsko razvitostjo in blaginjo določene države. Zato obstaja nevarnost, da države sprejemajo ukrepe, ki imajo zanemarljiv učinek na zdravje ali so stroškovno manj učinkoviti. Avtorji raziskave zato politične odločevalce pozivajo in opominjajo, da naj bo raba razpoložljivih sredstev razumna in ciljana ter usmerjena v zmanjševanje naraščajočega bremena bolezni, povezanih z rabo alkohola.

Članek je v angleščini prosto dostopen tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se