Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ: Leto 2014 na področju varnosti v cestnem prometu najuspešnejše do sedaj

MZ: Leto 2014 na področju varnosti v cestnem prometu najuspešnejše do sedaj

19. 5. 2015 | Mosa | novica

Preventivna akcija "0,0 šofer - Trezna odločitev", ki jo Ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022, se prične v petek, 15. maja 2015, in bo trajala do nedelje, 24. maja 2015. Leto 2014 je bilo uspešno leto preprečevanja pitja alkohola ter jemanja drugih psihoaktvnih snovi v povezavi z vožnjo. Število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bilo lani najnižje doslej.


Namen akcije je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih z alkoholom in drogami ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Dolgoročni cilj je  ničelna toleranca do alkohola in drog  v prometu.
Prvi del akcije bo trajal od 15. maja do 24. maja, ponovila pa se bo še v juniju, novembru in decembru (1. do 7. junija, od  6. do 15. novembra in od 1. do 20. decembra). Določene preventivne in nadzorne aktivnosti se bodo izvajale tudi v drugih obdobjih leta. V akciji sodelujejo Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.


"Z veseljem lahko ugotovimo, da je za nami še eno uspešno leto preprečevanja pitja alkohola ter jemanja drugih psihoaktvnih snovi v povezavi z vožnjo. Število alkoholiziranih udeležencev v prometu se vsako leto zmanjšuje. Število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bilo leta 2014 najnižje doslej," je povedala Vesna-Kerstin Petrič, vodja Sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni in stanj, in dodala: " Zagotovo je k temu pomembno prispeval nacionalni program oz. vse aktivnosti v okviru programa. Z njim je zagotovljena kontinuirana dejavnost na tem področju in usklajeno delovanje vseh deležnikov ter kontinuirano in dosledno izvajanje preventivnih akcij 0,0 šofer, uvedeni pa tudi strožji zakonodajni in rehabilitacijski ukrepi."

V zadnjem desetletju smo na področju varnosti cestnega prometa v Sloveniji dosegli velik napredek. Število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah se je namreč prepolovilo. Ta uspeh je posledica dejavnosti različnih organov in organizacij, ki poskušajo odpraviti najpogostejše vzroke prometnih nesreč, kot so vožnja pod vplivom alkohola, neprilagojena hitrost, neuporaba varnostnega pasu in podobno.


Direktor Javne agencije RS za varnost prometa mag. Igor Velov je povedal, da približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa je vsaka tretja. Dodal je, da je alkohol vsako leto samo v Evropi povzroči 17.000 mrtvih v prometnih nesrečah. Ob tem je opozoril: "osebe v starosti od 24 do 34 so posebej izpostavljene tveganju za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola," in dodal: "polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let, pri tem pa je velika večina moških."
Javna agencija RS za varnost prometa bo v preventivni akciji osveščala javnost o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola, poslala obvestilo vsem občinskim sveto za preventivo in vzgojo v cestnem prometu za izvajanje preventivnih aktivnostih na lokalni ravni, izvajali bomo prometne delavnice po srednjih šolah, na izpitnih centrih bomo posebno pozornost namenili problematiki alkohola in opozarjali kandidate za voznike na to temo, prav tako bomo z nevladnimi organizacijami sodelovali pri promociji tveganja zaradi alkohola v prometu.


"Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi na cestah v naseljih in v njihovi bližini (regionalne in lokalne povezave) in ob koncih tedna: ob petkih in sobotah, in sicer v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas," je povedal Boštjan Smolej, Sektor prometne policije, in dodal: "Delež povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, v zadnjih letih upada sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč in se giblje okoli 10 %. Delež prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, se je do leta 2007 gibal nad tretjino. Zmanjševati se je začel po letu 2008 in je leta 2014 znašal 23,4 %. Število prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji prometnih nesreč, se je v letu 2014 v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 34 %. Zmanjšal pa se je tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Leta 2013 je bilo tistih, ki so povzročili prometno nesrečo s smrtnim izidom pod vplivom alkohola 30,7 %, leta 2014 pa je bilo takih 23,4 %. "


V okviru preventivne akcije "0,0 šofer - Trezna odločitev" bo zagotovljen poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola in prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe. 
Pristojni inšpektorati se bodo osredotočili na strežbo alkohola s strani gostincev, zlasti glede prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam tudi izven okvirnih datumov akcije. Inšpekcijski nadzor se bo izvajal tudi nad prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu in nad prepovedjo opitosti na delovnem mestu. Hkrati bodo potekale številne preventivne in promocijske aktivnosti, ki jih bodo izvajali Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter nevladne organizacije, kot npr.: Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, DrogArt, Rdeči križ Slovenije, Društvo Žarek upanja, Varna pot, Zavod Vozim.

 

Ministrstvo za zdravje bo tudi letos v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov varovanja in krepitve zdravja za naslednji dve leti sofinanciralo tudi programe zmanjševanja škodljive in tvegane rabe alkohola in programov zmanjševanja povpraševanja po prepovedanih drogah in psihoaktivnih snoveh.

 

Vesna-Kerstin Petič, vodja Sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni in stanj, je vse udeležence v prometu pozvala, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače, da tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo ter da na sploh upoštevajo cestno prometna pravila. Pozvala je tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola.

 

Izvedbeni načrt preventivne akcije 0,0 šofer-Trezna odločitev za leto 2015 ( .pdf)

 

Akcije lahko spremljate tudi na Facebook  straneh 0,0 šofer in Plešem 0,0.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se