Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Evropska raziskava o alkoholu in drogah med šolsko mladino - raziskava ESPAD

Evropska raziskava o alkoholu in drogah med šolsko mladino - raziskava ESPAD

24. 11. 2014 | Eva Stergar, Tanja Urdih Lazar | članek

Raziskava ESPAD poteka od leta 1995 v štiriletnih presledkih in je najpomembnejši vir podatkov o razširjenosti uporabe drog med šolsko mladino v evropskih državah. Raziskavo je leta 1993 spodbudil Švedski svet za informacije o alkoholu in preostalih drogah (CAN) in je nastala na izkušnjah vprašalnika skupine Pompidou. Leta 2011 je potekala že petič, naslednja bo spomladi 2015. Slovenija v raziskavi sodeluje že vse od začetka, od leta 2007 pa jo izvaja Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa.

Raziskava poteka na podlagi standardizirane metodologije, ki natančno definira vzorčenje anketirancev, vprašalnik, terensko delo in posredovanje podatkov. Vzorec zajema dijake, stare od 15 do 16 let, ki so vključeni v prvi letnik srednješolskih programov.

V Sloveniji je ena ključnih ugotovitev raziskave, ki je potekala v letu 2011, da je uporaba psihoaktivnih snovi statistično značilno povezana z njihovo zaznano dostopnostjo. Vsi ukrepi v okolju, ki bi imeli za posledico težjo dostopnost psihoaktivnih snovi, bi tako lahko prispevali k zniževanju prevalence (npr. višje cene tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač, strožji nadzor starosti ob nakupu tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač, poostren nadzor nad preprodajalci drog v šolskih okoliših itd.).

Naslednja ugotovitev je, da je neuporaba drog statistično značilno povezana z zaznano trdnostjo stališč staršev (očeta oziroma matere) do neuporabe drog: tisti anketiranci, ki menijo, da njihovi starši (sploh) ne bi dovolili uporabe psihoaktivnih snovi, jih značilno pogosteje ne uporabljajo.

Leta 2011 je tobak redno kadil vsak peti anketirani, kar je sicer skoraj enako kot leta 2007, pa vendar zelo veliko – skoraj toliko, kot je kajenja v splošni populaciji.

Rednih pivcev alkoholnih pijač je 38% fantov in 22% deklet. Več kot polovica jih je bila do ankete že tako zelo opitih, da se jim je pri govoru zapletalo, so bruhali, 3% fantov in 2% deklet se opijata redno. V zadnjih 30 dneh pred anketo je bila opita petina. Da bi si zelo ali precej lahko nabavili alkoholne pijače, če bi le želeli, je odgovorilo 88% anketiranih, ki so bili v času ankete v povprečju stari 15,8 leta. Odstotek mladih, ki menijo, da so jim alkoholne pijače dostopne, se je med letoma 2007 in 2011 povečal.

Katero koli prepovedano drogo v vsem življenju je že uporabilo 27% fantov in 22% deklet (razlike so statistično značilne). Večina uporabe katere koli prepovedane droge je bila povezana z uporabo kanabisa, ki ga je vsaj enkrat v življenju uporabilo 23% vprašanih.

Katero koli drogo razen kanabisa je do ankete uporabilo 6,3% vprašanih. Skoraj 5% je z njimi eksperimentiralo, 1% jih je uporabljal redno. Med prepovedanimi drogami je treba posebej opozoriti na vztrajno naraščanje vdihavanja hlapov zato, da bi bili zadeti – od prve raziskave leta 1995 dalje. Leta 2011 je s to psihoaktivno snovjo imela izkušnje že petina vprašanih.


Povezava: http://www.cilizadelo.si/espad.html

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Eva Stergar, Tanja Urdih Lazar

Eva Stergar, Tanja Urdih Lazar Univerzitetni klinični center Ljubljana, Klinični inštitut za medicino prometa, dela in športa.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se