Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  EUROCARE: Poročilo o alkoholnih politikah v Evropi

EUROCARE: Poročilo o alkoholnih politikah v Evropi

27. 2. 2017 | Mosa | novica

Evropsko združenje za alkoholne politike (EUROCARE) je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami zbralo podatke o alkoholnih politikah v Evropi in jih predstavilo v pregledni in dostopni obliki. 

Poročilo predstavlja trende rabe alkohola, z alkoholom povezane škodljive posledice, alkoholne politike na področju cenovne in nakupne dostopnosti, pregled marketinških omejitev, prakse označevanja in smernice glede tveganega pitja alkohola.   

Povzetki politik ne ponujajo ovrednotenja alkoholnih politik v Evropi, pač pa pregled trenutne situacije, kar je prvi korak pri uveljavljanju alkoholnih politik, ki so ključne za učinkovito zmanjševanje zaradi alkohola nastalih škodljivih posledic. 

V povprečju se je poraba alkohola med leti 1990 in 2010 v 28 članicah EU ter Noveški in Švici zmanjšala za 12,4%. Avtorji poročila zmanjšanje porabe pripisujejo predvsem upadu porabe v južni Evropi. Tudi v srednjeevropskih in zahodnoevropskih državah se je poraba zmanjšala.  

Vse evropske države urejajo področnje alkoholnih politik z obsežno zakonodajo. Kot najmanj razvito področje alkoholnih politik v vseh državah izstopa urejanje predpisov o informiranju portošnikov v obliki celovite sheme označevanja (naštevanje sestavin in prehranske vrednosti na alkoholnih pijačah).  

Slovenija v poročilu izstopa kot država s peto najvišjo stopnjo pojavnosti ciroze na jetrih v Evropi. 

Poročilo v angleščini je v celoti dostopno tukaj

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se