Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  SZO: Prepoznava in obravnava tveganega in škodljivega pitja alkohola v osnovnem zdravstvu

SZO: Prepoznava in obravnava tveganega in škodljivega pitja alkohola v osnovnem zdravstvu

8. 12. 2017 | Mosa | novica

Svetovna zdravstvena organizacija je v sodelovanju s strokovnjaki iz različnih držav članic EU pripravila priročnik za izvajalce izobraževanj o prepoznavi in obravnavi tveganega in škodljivega pitja alkohola v osnovnem zdravstvu.

Namen priročnika je izboljšati in razširiti izobraževanja zdravstvenih delavcev na primarnem nivoju zdravstvenega varstva v prepoznavanju tvegane in škodljive rabe alkohola ter kako ob tem ukrepati. Avtorji so pri pripravi priročnika izhajali iz izsledkov raziskav, v katerih je bilo ugotovljeno, da so kratka svetovanja tveganim pivcem na primarnem nivoju zdravstvenega varstva eden izmed učinkovitejših ukrepov alkoholne politike. Želijo si, da bi se tovrstna izobraževanja izvajala v vseh državah članicah. V začetnih poglavjih priročnika so opredeljene kratke intervence ter stopnje spreminjanja vedenja in podane osnove motivacijskega intervjuja. Sledijo poglavja o dokazih glede učinkovitosti kratkih intervenc ter poglavja, ki opisujejo potek usposabljanja izvajalcev izobraževanj.

Priročnik je dostopen tukaj

Predstavitev priročnika je dostopna tukaj.

Podobni priročniki, ki že obstajajo in so prevedeni v slovenski jezik:

Anderson P, Gual A, Colom J. Alcohol and primary health care: clinical guidelines on identification and brief interventions. Barcelona: Department of health of the Government of Catalonia, 2005. Slovenski prevod: Kolšek M, editor. Alkohol in osnovno zdravstvo – Klinične smernice za zgodnje odkrivanje tveganega in škodljivega pitja in kratki ukrepi. Ljubljana: Medicinska fakulteta, 2006.

Gual A, Anderson P, Segura L, Colom J. Alcohol and primary health care: training programme on identification and brief interventions. Slovenski prevod: Kolšek M, editor. Alkohol in osnovno zdravstvo – Priročnik za poučevanje odkrivanja ter ukrepanja ob tveganem in škodljivem pitju alkohola. Ljubljana: Medicinska fakulteta, 2006.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se