Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Poročilo akcije »Otroci za varnost v prometu«

Poročilo akcije »Otroci za varnost v prometu«

16. 12. 2016 | Mosa | novica

V mesecu novembru je v več slovenskih regijah potekala akcija »Otroci za varnost v prometu«. Cilj akcije je bil dvig ozaveščenosti o posledicah pitja alkohola pri udeležencih v prometu. Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje že vrsto let pripravijo likovni natečaj za osnovne šole in vrtce. Šole in vrtci, ki se vključijo, obravnavajo problematiko alkohola in prometa na otrokom prilagojen način. Pod vodstvom mentorjev in s sodelovanjem s starši otroci izdelajo risbice s sporočili na tematiko varnosti v prometu. Ulična aktivnost ob Martinovem poteka tako, da policisti ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pa pristopijo otroci in vozniku podarijo svoj izdelek, zloženko o alkoholu in mu zaželijo srečno vožnjo. V nadaljevanju so kratka poročila letošnjih akcij.

Območna enota Murska Sobota: 11. 11. 2016 so v sodelovanju s pomurskimi osnovnimi šolami in vrtci ter Policijsko postajo Murska organizirali ulično akcijo »Otroci za varnost v prometu«. Naključno ustavljenim voznikom so učenci 2.a in 2. b OŠ II Murska Sobota delili otroške risbice skupaj s sporočili o nevarnosti alkohola in zgibanko o alkoholu. V Lendavi so akcijo uspešno  izvedli NIJZ OE Murska Sobota, Policijska Postaja Lendava ter učenci in mentorji OŠ II Lendava. V akciji je sodelovalo 1418 učencev in otrok ter 123 mentoric in mentorjev iz 39 pomurskih osnovnih šol in vrtcev. Veliko izdelkov  so razdelili v akciji, ostale  bodo  poslali različnim ustanovam v regiji, uporabili jih bodo za razstave, stojnice, različne  dogodke na temo zdravja. 

    

MS    MS

Več fotografij je dostopnih tukaj. 

Območna enota Ravne na Koroškem: K sodelovanju so pristopile vse štiri policijske postaje v regiji: Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Dravograd in Slovenj Gradec. Odziv koroških šol in vrtcev je bil v letošnjem letu rekorden - sodelovalo je 8 osnovnih šol, dve osnovni šoli s prilagojenim programom in štirje vrtci. Skupno so prejeli izdelke 1157 otrok, s katerimi je bilo tudi 81 mentorjev (učiteljev in vzgojiteljev). Na dan akcije, 11.11.2016, so poleg policistov na terenu izdelke s sporočili voznikom delili še učenci OŠ Črna (s spremstvom mentorice) in OŠ Franja Goloba, na Prevaljah pa so moči združili še s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Občini Prevalje.

Ravne

Več fotografij je dostopnih tukaj

Območna enota Kranj: V septembru so v sklopu celotne preventivne akcije, že tretje leto zapored, razpisali likovni natečaj z naslovom Alkohol in promet. Letos je v akciji sodelovalo 19 gorenjskih osnovnih šol in podružnic, pod vodstvom 65 mentoric je preko 1100 otrok ustvarilo več kot 1200 likovnih izdelkov.

Kranj

Več fotografij je dostopnih tukaj.

Območna enota Celje: Akcija je potekala v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami iz celjske regije, Policijsko upravo Celje in Društvom za boj proti raku regije Celje. V akcijo je bilo vključenih več kot 900 otrok in 44 mentorjev iz 26 vrtcev in osnovnih šol, sodelovali pa so tudi učitelji, policisti in vozniki. V preventivnih uličnih akcijah je sodelovalo 13 osnovnih šol. Otroci, stari od štiri do devet let, so od septembra likovno in literarno ustvarjali na temo alkohola in prometa. V likovnih izdelkih so orisali obrise svojih dlani in ob tem napisali ali narisali sporočila, s katerimi voznike pozivajo k treznosti. Tako so številni vozniki v času martinovega pred šolami od otrok prejeli otroške risbe z željo, da v prometu ne bo alkohola. Preventivne ulične akcije potekajo tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pristopita otroka in vozniku podarita otroški izdelek (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželita srečno pot brez alkohola. Na ta način otroci izrazijo željo, da bi bili v prometu varni.

Celje

Več fotografij je dostopnih tukaj

Območna Nova Gorica: 15. 11. 2016 so potekale tri akcije: na Mostu na Soči, v Kobaridu in Tolminu. Na Mostu na Soči so v akciji sodelovali učenci in učiteljica 1. razreda OŠ Dušana Muniha Most na Soči, policisti Policijske postaje Tolmin, predstavnik medobčinske redarske službe in predstavnik NIJZ OE NG. V akciji, ki je trajala eno uro, je bilo ustavljenih 8 voznikov osebnih avtomobilov in službenih vozil. V Tolminu so sodelovali učenci in učiteljica 3. razreda OŠ Franceta Bevka Tolmin, policisti Policijske postaje Tolmin, predstavnik medobčinske redarske službe in predstavnik NIJZ OE NG. V akciji, ki je trajala eno uro, je bilo ustavljenih 7 voznikov osebnih avtomobilov in službenih vozil. V Kobaridu so sodelovali učenci in učiteljice 2. in 3. razreda OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, policisti Policijske pisarne Kobarid, predstavnik medobčinske redarske službe, predstavnik NIJZ OE NG. V akciji, ki je trajala dve uri, je bilo ustavljenih 48 voznikov osebnih avtomobilov in službenih vozil. Akcijo je obiskal tudi župan občine Kobarid in v akciji za kratek čas sodeloval.

NG

Več fotografij je dostopnih tukaj. 

Območna enota Novo mesto: V začetku šolskega leta so bile vse osnovne šole in vrtci zdravstvene regije Novo mesto, vabljeni k sodelovanju pri likovnem natečaju, kjer so sodelujoči obravnavali problematiko alkohola v prometu. V ta namen so otroci pod vodstvom mentorjev izdelali slikovni izdelek z osebnim sporočilom vozniku. Prejeli so 652 slikovnih izdelkov iz 20 osnovnih šol in vrtcev, ki so bili ustvarjeni pod vodstvom 57 vzgojiteljev in učiteljev. 11. 11. 2016 so izvedli ulično akcijo v sodelovanju z učenci 3. razredov Osnovne šole Center ter Policijsko postajo Novo mesto in Postajo prometne policije Novo mesto, ki je potekala na obeh avtobusnih postajališčih na Seidlovi cesti v Novem mestu. Aktivnost je potekala tako, da so policisti ustavljali naključne voznike v prometu, opravili kontrolo dokumentov ter test alkoholiziranosti voznikov nato pa je pristopil otrok in vozniku podaril slikovni izdelek (risbico s sporočilom) ter vozniku zaželel »Srečno vožnjo brez alkohola!«

Območna enota Maribor: V ulični akciji, ki je potekala 11. 11. 2016 na Lackovi ulici (pri gasilskem domu), so sodelovali učenci in učiteljica OŠ Ludvika Pliberška, policisti Policijske postaje Maribor II in predstavniki NIJZ OE MB. Akcija je trajala 45 minut, ustavljenih je bilo ca. 10 voznikov. Ulična akcija je zajemala pogovor učencev s policisti, predstavitev merilnika alkoholiziranosti ter predstavitev napotkov za varnost v cestnem prometu. V likovnem natečaju, ki je potekal od septembra do oktobra, pa je sodelovalo 21 Podravskih osnovnih šol in vrtcev. 

Območna enota Koper: Ulična akcija je bila 11.11.2016 izvedena tudi v regiji Koper. Sodelovali so učenci zadnje triade, OŠ Podgora Kuteževo.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se