Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Uživanje alkohola tretji globalni dejavnik tveganja za breme bolezni

Uživanje alkohola tretji globalni dejavnik tveganja za breme bolezni

13. 12. 2009 | Mosa | novica

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila nove ocene globalnih zdravstvenih tveganj in sicer na podlagi podatkov o umrljivosti in bremenu bolezni za leto 2004. Uživanje alkohola se uvršča na tretje mesto med globalnimi dejavniki tveganja  za breme bolezni in na osmo mesto med globalnimi dejavniki tveganja za umrljivost.

Novo poročilo WHO »Global health risks« je obširna ocena glavnih tveganj svetovnemu zdravju. Glavna dejavnika tveganja za breme bolezni (merjeno v številih let življenja prilagojenih na nezmožnost (DALYs)) sta podhranjenost in tvegani spolni odnosi, ki jima sledijo uživanje alkohola ter onesnažena voda, sanitarna ureditev in higiena. Kot je zapisano v poročilu: »Trije od teh dejavnikov tveganja ogrožajo predvsem prebivalstvo v državah z nizkimi dohodki, še posebej v regijah jugovzhodne Azije in podsaharske Afrike. Četrto tveganje – uživanje alkohola – pa kaže unikatno razporeditev glede na spol in regije, njegovo breme je najvišje pri moških v Afriki, v državah s srednje visokimi dohodki v Amerikah in v nekaterih državah z visokimi dohodki.«

Več si lahko preberete na spletni strani ADD, poročilo »Global health risks« in sporočilo za javnost pa sta na voljo na spletni strani WHO.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se