Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Alkoholna industrija izrinja vladno vlogo v afriških državah

Alkoholna industrija izrinja vladno vlogo v afriških državah

17. 12. 2009 | Mosa | novica

Multinacionalna alkoholna industrija je večkrat poskušala prevzeti nadzor nad oblikovanjem alkoholne politike v številnih državah podsaharske Afrike.

Nedavna primerjava predlaganih nacionalnih alkoholnih politik v Lesotu, Malawiju, Ugandi in Botsvani je pokazala, da je alkoholna industrija prevzela pomembno in škodljivo vlogo pri oblikovanju nacionalnih alkoholnih politik v podsaharski Afriki. Osnutki predlogov kažejo, da bo sprejeta za alkoholno industrijo najugodnejša različica nacionalne politike, ki omogoča, da industrija sama regulira svoje marketinške aktivnosti.

V študiji, objavljeni v januarski izdaji revije Addiction, avtorja Øystein Bakke in Dag Endal ugotovljata, da so dokumenti alkoholne politike štirih afriških držav skoraj identični, in da verjetno temeljijo na enem samem dokumentu, ki odraža interese alkoholne industrije. Ta izvorni dokument izvira iz serije pobud alkoholne politike v podsaharskih državah, ki sta jih sponzorirala multinacionalna pivovarna SABMiller in International Center on Alcohol Policies (ICAP), organizacija, ki jo je ustanovila alkoholna industrija.

Avtorja menita, da časovno tempiranje politične pobude nakazuje, da jo je spodbodla alkoholna pobuda Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) leta 2005, in da lahko predstavlja poskus vzpostavitve alkoholne politike v Afriki, še preden bi imela priporočila WHO kako možnost, da vplivajo na njeno vsebino.

Povzetek in celotno besedilo članka sta na voljo na spletni strani Addiction.
Več lahko preberete tudi na spletni strani ADD.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se