Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  4. februar: Svetovni dan boja proti raku

4. februar: Svetovni dan boja proti raku

4. 2. 2022 | Mosa | novica

4. februarja pod okriljem Mednarodne zveze za obvladovanje raka obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Iz Onkološkega Inštituta Ljubljana sporočajo, da se letos pričenja 3-letna kampanja pod geslom ''Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom''.

Ministrstvo za zdravje in Onkološki inštitut Ljubljana ob tej priložnosti izpostavljata, da je sistematično in dolgoročno zmanjševanje bremena raka mogoče le s celovitim obvladovanjem, ki ga v Sloveniji uresničujemo z državnim programom obvladovanja raka. Ta je dostopen tukaj, njegov namen pa je vsem državljanom zagotavljati enakost v dostopu do kakovostnih zdravstvenih storitev na področju raka na vseh ravneh zdravstvenega sistema.

Pomembno politično zavezo predstavlja tudi Evropski načrt za boj proti raku, ki ga je Evropska komisija predstavila pred enim letom in predvideva celosten pristop k preprečevanju, prepoznavanju, zdravljenju in oskrbi raka, s čimer prepoznavo in obvladovanje raka postavlja kot eno od prioritet na področju javnega zdravja.

Med pomembne preprečljive dejavniki tveganja za nastanek raka uvrščamo tudi pitje alkohola. Raziskovalci ugotavljajo, da je tveganje za raka za večino ljudi prisotno že ob pitju manjših količin alkohola in je večje v primerjavi s tistimi, ki alkohola ne pijejo; na primer že pitje 1 pijače na dan značilno poveča tveganje za nekatere rake, kot je rak dojke pri ženski.

Pitje alkohola je povezano s povišanim tveganjem za razvoj raka ustne votline, žrela, požiralnika, jeter, debelega črevesa in danke. Alkohol povečuje tveganje za nastanek raka, saj:

  • poškoduje celice,
  • povečuje škodo, ki jo povzroča kajenje,
  • vpliva na delovanje nekaterih hormonov (povezanih z rakom dojke),
  • se razgradi v rakotvorne snovi.

Tveganje za raka se zmanjša, če alkohola ne pijemo. Nekaj načinov, ki so vam lahko v pomoč, pri tem kako zmanjšati pitje alkohola, lahko preberete tukaj.


Več o obeležitvi dneva lahko preberete na straneh Onkološkega inštituta Ljubljana, več o povezanosti alkohola in raka pa na spletnem portalu prehrama.si. 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se