Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Projekt AMMIE: Nogomet močno povezan z alkoholom

Projekt AMMIE: Nogomet močno povezan z alkoholom

8. 6. 2012 | Mosa | novica

Evropski raziskovalni inštituti pozivajo k prepovedi sponzoriranja športa alkoholne industrije
 
Rezultati projekta AMMIE (Alcohol Marketing Monitoring in Europe) poudarjajo potrebo po uvedbi prepovedi sponzoriranja športa s strani alkoholnih blagovnih znamk v Evropi. Projekt je jasno pokazal, da so priljubljeni športi, kot so nogomet, močno sponzorirani s strani alkoholnih blagovnih znamk; tudi v primeru UEFA Evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini, ki se je začel danes (8.6.2012).
 
Več sponzorstva, več pitja
Nedavne študije kažejo, da so športni dogodki, ki jih podpira alkoholna industrija,  povezani z višjo stopnjo uživanja alkohola med športnimi gledalci, v primerjavi z gledalci na tistih športnih prireditvah, ki jih alkoholna industrija ne sponzorira. To je še posebej zaskrbljujoče z ozirom na trenutno Evropsko prvenstvo v nogometu, kjer je Carlsberg eden izmed glavnih sponzorjev.

Alkoholna industrija sponzorira številne športne klube
Projekt AMMIE je prvi poskusil analizirati športna sponzorstva najboljših klubov v petih državah, v Bolgariji, na Danskem, v Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem. Do sedaj ni bilo na voljo nobenih podatkov, ki bi ponudila vpogled v število športnih klubov, ki jih sponzorirajo alkoholne blagovnih znamke. Projekt AMMIE je pokazal, kako je to zelo razširjen način marketinga, ki bi mu bilo potrebno  nameniti več pozornosti.

Izpostavljeni so mladi
Čeprav športnih prireditev znanih klubov ne spremljajo samo mladi, pa vendar otroci in mladostniki predstavljajo pomemben delež gledalcev. V zvezi s tem je sporočilo mladini jasno: šport in uživanje alkohola sta pozitivna in zabavna ter da slavni športniki zelo podpirajo oglaševane blagovne znamke. Uživanje alkohola je torej povezano z zdravo podobo športnih dejavnosti, čeprav je v resnici vzrok za več kot 60 različnih bolezni (WHO, 2007).

Več o projektu AMMIE si lahko preberete na spletni strani EUCAM.
Celotno novico si lahko v angleščini preberete na spletni strani Eurocare.

Povezave: Factsheets Alcohol and Sport sponsoring:
Sportsponsorship in Bulgaria
Sportsponsorship in Denmark
Sportsponsorshop in Germany
Sportsponsorship in Italy
Sport sponsorship in Netherlands
 
Končno poročilo AMMIE

Viri:
1. O'Brien, K.S., P.G. Miller, G.S. Kolt, M.P. Martens, and A. Webber. "Alcohol Industry and Non-Alcohol Industry Sponsorship of Sportspeople and Drinking." Alcohol and Alcoholism, 2011.
2. O'Brien, K.S., and K. Kypri. "Alcohol industry sponsorship and hazardous drinking among sportspeople." Addiction, 2008: 1961-1966. 5. Wildenberg, van den, E. Alcohol en sportsponsoring: Hoe sterk verweven? Utrecht, the Netherlands: STAP,
3. O'Brien, K.S., J.S. Blackie, and J.A. Hunter. "Hazardous drinking in elite New Zealand sportspeople." Alcohol and Alcoholism, 2005: 239-41. 15. O'Brien, K.S., A. Ajmol, J.D. Cotter, and R.P. O'Shea. "Hazardous drinking in New Zealand sportspeople: level of sporting participation and drinking motives." Alcohol and Alcoholism, 2007: 376-82.
4. O’Brien, K.S., G. Kolt, A. Webber, K. Kypri, and J.A. Hunter. "Alcohol consumption in sport: The influence of sporting idols, friends, and normative drinking practices." Drug and Alcohol Review, 2010: 676-83.
5. O'Brien, K.S., P.G. Miller, G.S. Kolt, M.P. Martens, and A. Webber. "Alcohol Industry and Non-Alcohol Industry Sponsorship of Sportspeople and Drinking." Alcohol and Alcoholism, 2011.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se