Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Iniciativa Heroji furajo v pižamah z misijo zmanjševanja števila voženj pod vlivom alkohola

Iniciativa Heroji furajo v pižamah z misijo zmanjševanja števila voženj pod vlivom alkohola

28. 11. 2018 | Mosa | novica

Vseslovenska iniciativa Heroji furajo v pižamah, ki se aktivno loteva aktualne problematike vožnje mladih pod vplivom alkohola, vstopa v novo obdobje in nadaljuje s svojo misijo.

Iniciativa Zavoda Vozim, zavarovalnice Generali in Toyote Slovenija je v prvem letu pomembno prispevala k zmanjšanju števila prometnih nesreč med mladimi v Sloveniji, saj se je na letnem nivoju za 28 % zmanjšalo število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola.A poslanstvo iniciative za izboljšanje prometne varnosti med mladimi se s podporo ambasadorjev iz strokovne javnosti vztrajno nadaljuje, saj tragična statistika še vedno ostaja pereč problem. Vsaka peta prometna nesreča s smrtnim izidom se namreč še vedno zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola in od teh vsako četrto povzročijo mladi. Vsaka četrta smrtna žrtev prometne nesreče pod vplivom alkohola je mladostnik. Ključni zaskrbljujoč podatek kaže, da se zunaj večjih mest zgodi 1x več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi. To je povezano z dejstvom, da je na podeželju opazno pomanjkanje taksi storitev in storitev javnega prevoza, zato je prav tam, na lokalni ravni, potrebno iskati rešitve. Akterji iniciative so pripravili celosten model, ki v lokalnem okolju združuje vse ključne deležnike in mlade, še posebej aktivno pa so se povezali s številnimi občinami, ki so z njihovo pomočjo sprejele konkretne akcijske načrte za spremembe. Za lažjo implementacijo iniciative v več slovenskih občin in izvajanje ukrepov za boljšo prometno varnost so pripravili priročen paket korakov in orodij, ki ga bodo razdelili 50 občinam po vsej Sloveniji, predvsem tistim, kjer je prometna varnost v nezavidljivem stanju.

Iniciativa Heroji furajo v pižamah, ki je podprta s strani Ministrstva za zdravje in Javne agencije RS za varnost prometa, je bila zaradi svoje izvirnosti, povezovanja in učinkovitih rezultatov večkrat strokovno nagrajena, med drugim tudi z najvišjo mednarodno strokovno nagrado »Excellence in Road Safety Award«, ki jo podeljuje Evropska komisija najboljšim praksam na področju varnosti v prometu.

Iniciativa je najbolj prepoznavna po vožnjah poškodovancev v prometnih nesrečah (invalidov) v lokalnem podeželskem okolju, kjer ni javnega prevoza in taksi služb. Tam so predhodno združili mlade, lokalne odločevalce in vse lokalno odgovorne za prometno varnost ter strokovnjake na posvetih, na katerih so v sedmih občinah sprejeli akcijske načrte in se zavezali k implementaciji učinkovitih ukrepov za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola.

Letos pa Heroji vstopajo v drugo sezono. Kot akcijo opisuje Tine Lugarič, kreativni direktor
agencije Luna \TBWA, ki je zasnovala komunikacijsko podporo projekta: »Prvo leto herojskih aktivnosti je za nami in naredili smo veliko. Ker pa je problematika tako široka, tako zasidrana v družbo in tako kompleksna, je pred nami še veliko dela. Zato bomo predvsem nadaljevali v zastavljeni smeri, aktivnosti in komunikacijo pa le nadgrajevali in širili, upam pa, da se bo družbeni dialog na temo odgovornosti v prometu čim bolj jačal in širil, prehajal na nivo vzgoje, šol, izobraževanj in na koncu rezultiral v spremenjenih družbenih vrednotah in seveda varnejših cestah.«

Pripravili so nov video, kjer nazorno obravnavajo problematiko dopustnosti voženj pod vplivom alkohola, nadaljevali pa bodo s strokovnimi posveti in aktivnim delom z mladimi v novih slovenskih regijah. Link na video: www.vozim.si/heroji Paket za občine za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola Podatek, da ima podeželje 1x več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi, je dokaz, da je potrebno v lokalnem okolju iskati rešitve. Iniciativa se zato aktivno povezuje z občinami in so do sedaj že v sedmih sodelujočih občinah implementirali ukrepe, ki pripomorejo k zmanjšanju števila prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Med temi ukrepi so sofinanciranje javnega prevoza, neformalna izobraževanja s področja škodljive rabe alkohola in s področja prometne varnosti za
mladostnike in njihove starše, obveščanje lokalne policije o organizirani zabavi za povečan policijski nadzor, brezplačna brezalkoholna pijača za voznika s strani organizatorja zabave in poostren nadzor prodaje alkohola mladoletnim osebam. Heroji pa ne morejo biti povsod, a ker vsak med nami lahko postane Heroj, so akterji iniciative za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola pripravili priročen paket korakov in orodij, ki ga bodo razdelili 50 občinam po vsej Sloveniji, predvsem tistim, kjer je prometna varnost v nezavidljivem stanju. Paket v obliki škatle prve pomoči med drugim vsebuje priročnik z uporabnimi informacijami o učinkoviti implementaciji ukrepov za bolj varne ceste.

Ključne aktivnosti nove sezone Herojev, ki furajo v pižamah, je pojasnil David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: »V projektu Heroji furajo v pižamah smo z odlično ekipo pripravili model, ki v lokalnem okolju združuje vse ključne deležnike. Doslej smo v sedmih slovenskih regijah sodelovali z 28 občinami, mladimi in lokalnimi odločevalci. Ker pa ne moremo biti v prav vsaki občini, smo zasnovali prvo pomoč – Paket za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola, saj se najboljša preventiva in varnost gradi prav v lokalnem okolju. Te bomo razdelili v 50 občin in jih tako spodbudili, da naredijo korake naprej pri zagotavljanju večje prometne varnosti v svojih občinah.«

Nenazadnje pa, Heroj je vsak, ki se usede v avto, četudi sredi noči in v pižami, ki vozi odgovorno, nikoli pod vplivom alkohola in pazi na svoje bližnje in ostale udeležence v prometu.

V nadaljevanju so zapisane izjave vseh ključnih akterjev in podpornikov iniciative Heroji furajo v pižamah, David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: »Podatek, da ima podeželje 1x več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi, je preprosto prekruto dejstvo, da ne bi ničesar naredili na tem področju. Sami smo še vedno glavni in ključni dejavnik varnosti v prometu, zato lahko za varnost sami naredimo največ. In bistvo je, da se prometna varnost dogaja v lokalnem okolju. Tam so problemi in tam moramo iskati rešitve. Zato smo v projektu Heroji furajo v pižamah z odlično ekipo pripravili model, ki v lokalnem okolju združuje vse ključne deležnike. Združili smo poškodovance, ki so osveščali prek svojih osebnih zgodb in na herojskih vožnjah. Podjetja, ki so zraven s srcem. Pripravljene občine, ki želijo konkretne spremembe. Odprte mlade, ki s konstruktivnimi predlogi iščejo najboljše rešitve. Pripravljenost strokovnjakov za podporo in osvetlitev problema. In nenazadnje vrhunske komunikologe, z zanimivo in inovativno sporočilnostjo akcije, s katero se poistovetijo tako mladi kot starši. In splet vsega rodi sadove. Skozi zaveze sedmih že sodelujočih občin, ki so sprejele konkretne akcijske načrte za spremembe. Skozi več kot 12.000 ozaveščenih mladih, skozi varno prepeljane mlade in skozi aktivacijo članov. S celostnim pristopom nadaljujemo v lokalnem okolju, a ne moremo biti povsod. Zato smo učinkovite ukrepe združili v prvo pomoč – Paket za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola, saj se najboljša preventiva in varnost gradi v lokalnem okolju. Te bomo razdelili v 50 občin, a se pri tem ne bomo ustavili. Heroje je stroka že prepoznala z največjo strokovno nagrado na področju prometne varnosti. Največja nagrada pa bo, da bomo alkohol spravili iz cest. Zato potrebujemo tudi zakonodajne spremembe in učinkovito preventivo na lokalnem in nacionalnem nivoju. Ne pozabite, heroj je vsak, ki vozi odgovorno, nikoli pod vplivom alkohola in pazi na svoje bližnje in ostale udeležence v prometu.«

Eden glavnih podpornikov iniciative je že od začetka Zavarovalnica Generali, brez katere projekt ne bi bil mogoč. Vanja Hrovat, predsednica Uprave GENERALI zavarovalnice d.d. je o sodelovanju pri akciji povedala: »V življenju na veliko stvari nimamo vpliva. Vsekakor pa so v našem okolju, pri našem bivanju in delovanju, prisotne tudi stvari, na katere lahko sami močno vplivamo in pri katerih lahko zgledno delujemo. Tudi v prometu. Še posebej v primeru uživanja alkohola in vožnje. Menim, da so razprave glede načina in višine kaznovanja za vožnjo pod vlivom alkohola ali ostalih nedovoljenih substanc povsem brezpredmetne.
Pravilno bi bilo edino le za volan z 0,0 ali odvzem izpita. Nihče drug kot le mi sami lahko vplivamo na to, ali bomo po zaužitem alkoholu sedli za volan ali ne. Odločitev je vedno zgolj in samo naša. Ob tem se moramo zavedati, da s tem, kako bomo ravnali, prevzemamo tudi odgovornost za vse morebitne posledice. 

Velike zasluge za prepoznavnost in mobilnost Herojev ima tudi Toyota, ki Zavodu Vozim za izvajanje herojskih aktivnosti omogoča uporabo 4. avtomobilov, predelanih in prilagojenih za vožnje invalidov. Kensuke Tcuchiya, direktor Toyota Adria, je povedal: »Korporacija Toyota mobilnost razume precej širše kot zgolj izdelovanje avtomobilov. Trenutno smo v fazi, ko se želimo iz izdelovalca čedalje boljših avtomobilov transformirati v dobavitelja enakopravne mobilnosti za vse. Prepričani smo, da bomo skozi to filozofijo znali še bolj ceniti individualnost in se osvoboditi ustaljenih vzorcev mišljenja, diskriminacije in predsodkov. Vendar moto Mobility For All (mobilnost za vse) ni zasnovan le za ljudi z različnimi telesnimi omejitvami, temveč ima precej širši pomen in zajema prav vse ljudi.

Varnost v prometu je v DNK-ju znamke Toyota, zato smo brez pomisleka podprli akcijo Heroji furajo v pižamah, ki si prizadeva za zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola. Zavedamo se širšega pomena te problematike in želimo spodbuditi tako mlade voznike kot njihove starše, da skupaj prevzamejo odgovornost in poskrbijo, da se bodo mladostniki z zabav varno vrnili domov. Pobudo jemljemo zelo resno, zato sem se tudi sam pridružil herojem v eni od brezplačnih prevozov in vozil mlade z zabave domov. Tudi pri Toyoti si želimo, da bi bile slovenske ceste čimbolj varne, zato bomo tudi v prihodnosti podpirali akcijo Heroji furajo v pižamah.«

Tine Lugarič, kreativni direktor Luna\TBWA, ki je zasnovala komunikacijsko podporo projekta: »Prvo leto herojskih aktivnosti je za nami in naredili smo veliko. Ker pa je problematika tako široka, tako zasidrana v družbo in tako kompleksna, je pred nami še veliko dela. Zato bomo predvsem nadaljevali v zastavljeni smeri, aktivnosti in komunikacijo pa le nadgrajevali in širili, upam pa, da se bo družbeni dialog na temo odgovornosti v prometu čim bolj jačal in širil, prehajal na nivo vzgoje, šol, izobraževanj in na koncu rezultiral v spremenjenih družbenih vrednotah in seveda varnejših cestah.«

Zelo pomemben del akcije Heroji furajo v pižamah je tudi ravnanje Policije. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije, je povedal: »Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah ter v času različnih praznovanj. Četudi te podatke slišimo zelo pogosto, pa se prometne nesreče, ki jih povzročijo opiti vozniki, še vedno dogajajo. Policija želi s sodelovanjem v akciji vplivati na udeležence v cestnem prometu, predvsem pa na mlade, da naj o tem razmišljajo, preden se podajo na zabavo. Načrtovanje varnega prevoza domov je še posebej pomembno v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pa pozivam, da naj v duhu družbene odgovornosti ob organiziranju prireditev ne pozabijo tudi na organizacijo prevoza za obiskovalce njihovih prireditev. Aktivnosti v sklopu akcije Heroji vozijo v pižamah podpiramo in bomo v nekaterih aktivnostih sodelovali s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju, hkrati pa bomo na območjih, kjer bodo potekale aktivnosti, izvajali tudi nadzor psihofizičnega stanja voznikov.«

Projekt podpira tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje - Dr. Maja Roškar iz NIJZ je o problematiki povedala: »Pitje alkohola je v Sloveniji velik javnozdravstveni in družbeni problem. Posledice pitja so mnoge in se kažejo na različnih ravneh. Vsako leto alkohol povzroči 1000 smrti letno. 1000 smrti, ki bi jih lahko preprečili. Raziskave kažejo, da primanjkuje učinkovitih in ovrednotenih preventivnih programov za mlade, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje podpiramo projekt Zavoda Vozim Heroji furajo v pižamah, saj se osredotoča ravno na mlade in njihove starše. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija ukrepe na področju preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola uvršča med najbolj učinkovite ukrepe alkoholne politike in po zadnjih ocenah smo v Sloveniji v tem oziru med najuspešnejšimi. Prizadevamo si, da bi se poraba alkohola v Sloveniji zmanjšala, zato pri projektu poleg sporočila, ki pravi da alkohol in vožnja ne gresta skupaj, poudarjamo tudi sporočilo, da naj alkohola ne pijemo tudi sicer.«

Tudi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je pomembno podprla iniciativo. Vesna Marinko, Vodja Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa, je povedala: »Mladi v prometu predstavljajo posebno ogroženo skupino tudi v svetovnem merilu, saj so prometne nesreče pri mladih starosti med 15. in 29. letom vzrok številka ena v smrtnosti. V povprečju so skoraj 3-krat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah od povprečnega voznika. V letošnjem letu so povzročili vsako četrto prometno nesrečo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Ker je mladostniški način življenja na splošno močno povezan z visoko stopnjo tveganja in prepričanostjo mladih, da se jim to pač ne more zgoditi, je preventivno osveščanje mladih tek na dolge proge, saj je za spreminjanje razmišljanja in prometne kulture potrebno veliko več časa. Pri tem pa imajo pomembno vlogo tudi starši, ki so svojim otrokom vzgled.«

Številne ukrepe je za večjo varnost cest sprejela že občina Postojna, ki predstavlja odličen primer dobre prakse in odličnega povezovanja. Ivan Marentič, župan občine Postojna je o sodelovanju občine s Heroji povedal: »Na Postojnskem smo bili pred nekaj meseci priča dvema hujšima prometnima nesrečama, kjer sta ugasnili dve mladi življenji. Prav zato občina Postojna zadnja leta aktivno dela na ozaveščanju in preventivi za varnost v prometu. Zato smo se odločili tudi za sodelovanje pri projektu Heroji furajo v pižamah. Projekt je odlično pripravljen in medijsko podprt, saj na drugačen, mladim privlačen način, skrbi za ozaveščanje o tej problematiki. Skozi nesrečno osebno izkušnjo herojev, mladi spoznajo, da za par sekund adrenalina in neprevidnosti ni vredno zapraviti celega življenja. Nesreča ne počiva. Prizadene lahko vsakega udeleženca v prometu. Le s skupnimi močmi nam bo uspelo, da bo ob cestah na dan spomina na žrtve prometnih nesreč gorelo manj svečk, še posebno tistih v beli barvi.«

Heroji furajo v pižamah

Foto 1 - Heroji so skupaj s podporniki na tiskovni konferenci napovedali nadaljevanje svoje misije (od leve proti desni): Ciril Komotar, avtomobilski vloger, Barbara Slaček, herojska voznica iz Zavoda Vozim, David Razboršek, ustanovitelj Zavoda Vozim, Tine Lugarič, kreativni direktor Luna\TBWA, Vanja Hrovat, Predsednica Uprave GENERALI zavarovalnice d.d., Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyota Adria, Vesna Marinko iz Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, dr. Maja Roškar iz NIJZ, Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije in Igor Marentič, župan Postojne.

Več informacij na spletni strani http://www.vozim.si/heroji

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se