Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Novo poročilo o alkoholu in starostni omejitvi: Eyes on Ages (STAP)

Novo poročilo o alkoholu in starostni omejitvi: Eyes on Ages (STAP)

16. 12. 2013 | Mosa | novica

Nizozemski inštitut za alkoholno politiko (STAP) je na prošnjo Evropske komisije izvedel evropsko študijo o politikah najnižje starostne meje za nakup in pitje alkohola. Študija je bila fokusirana na zakonodajo in njeno uveljavljanje ter raziskavo starostnih omejitev za alkohol v državah članicah EU ter v Švici in na Norveškem.

Nedavno so bili rezultati raziskave objavljeni v poročilu "Eyes on Ages". Študija je pokazala, da je v Evropi starost 18 let široko sprejeta starostna omejitev za alkohol. Vendar pa je upoštevanje te pravno določene starostne meje problem v številnih državah članicah. Stopnje skladnosti z zakonom, torej upoštevanje starostne omejitve, se po državah gibljejo med 0 % in 93 %. Eden od najbolj učinkovitih instrumentov za povečanje skladnosti z zakonom je organiziran in reden nadzor, za katerega se zdi, da manjka v tistih državah, ki imajo težave z upoštevanjem starostne meje. Študija kaže, da je določitev pravne starostne meje za alkohol le ena plat k zmanjševanju dostopnosti alkohola mladoletnim osebam, druga plat pa je učinkovito izvrševanje te zakonodaje.

Izmenjava dobrih praks in strategij

Evropska študija "Eyes on Ages" je pokazala, da v Evropi obstaja veliko dobrih praks in strategij za zmanjšanje dostopnosti alkohola mladoletnikom. Vendar pa te prakse niso združene v celostno in učinkovito politiko, pač pa so razpršene po vsej Evropi. Švedski projekt STAD je na primer pokazal, da lahko okrepljeno izvrševanje starostne meje, usposabljanje osebja, ki dela v gostinskih lokalih ter ustvarjanje javne podpore privedejo do 93% stopnje skladnosti z zakonodajo. Na voljo so tudi druge dobre prakse v Evropi, na primer: zakonsko določilo, ki zahteva, da se preverja osebna identifikacija stranke, referenčna starost 25 let za preverjanje osebne identifikacije, prepoved prodaje alkohola preko interneta, uporaba navideznih nakupovalcev kot pomoč pri upoštevanju zakona. Študija je torej pokazala, da lahko vsaka evropska država poišče nove dobre prakse in strategije in jih prilagodi svoji politiki starostne omejitve. Potrebnih pa je še več raziskav in izmenjav znanja, da bi tovrstne prakse in strategije postale bolj vidne.

Uporaba navideznih nakupovalcev kot učinkovita strategija za uveljavitev starostne meje

Ena izmed zgoraj omenjenih dobrih praks je uporaba navideznih nakupovalcev kot učinkovita strategija za uveljavitev starostne meje. Mnoge evropske države že imajo izkušnje z navideznimi nakupovalci, ki preverjajo prodajalce alkohola. Le v 6 državah je zakonsko dovoljeno, da po tem, ko je navidezni nakupovalec uspel kupiti alkohol, prodajalcem naložijo denarne kazni. V nemški regiji Osnabrück se je upoštevanje starostne omejitve po uporabi te strategije povečalo. Poleg tega je britanska raziskava pokazala, da lahko uporaba navideznih nakupovalcev pripelje do 80 % stopnje upoštevanja zakona.

Celotno poročilo (v angleščini) je na voljo na tej povezavi.


 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se