Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  V Estoniji predstavili predlog zakona o omejevanju oglaševanja in prodaje alkoholnih pijač

V Estoniji predstavili predlog zakona o omejevanju oglaševanja in prodaje alkoholnih pijač

13. 11. 2015 | Mosa | novica

Estonsko Ministrstvo za socialne zadeve je pred nekaj dnevi javnosti predstavilo predlog zakona, ki določa strožje predpise na področju oglaševanja alkoholnih pijač, s katerim bodo privlačne oglase nadomestila zgolj kratka in jedrnata obvestila. Predlog zakona omejuje tudi prodajo alkohola na bencinskih črpalkah in prepoved veselih uric ter drugih popustov pri prodaji alkoholnih pijač. Predlog zakona sledi cilju estonske vlade, ki je zmanjšanje porabe alkohola iz 10 na manj kot 8 litrov čistega alkohola na prebivalca letno.

Oglasi za alkoholne pijače ne bodo več smeli vključevati zvočnih in vizualnih oblikovnih elementov, prav tako bo prepovedano vse oglaševanje alkohola na prostem. Oglaševanje alkohola bo tako omejeno na črno-belo sliko in kratko zvočno iztočnico z informacijami o izdelku, ki ji bo sledilo zdravstveno opozorilo.

V skladu s predlogom zakona lahko oglasi vključujejo le ime, vrsto in proizvajalca alkoholne pijače, državo izvora, vsebnost alkohola v volumskih odstotkih, podobo embalaže in druge značilnosti izdelka, kot so barva, vonj in okus. Poleg tega se bo dovoljena ura za predvajanje oglasov alkoholnih pijač iz 21. premaknila na 22. uro.

Maris Jesse, direktorica Nacionalnega inštituta za razvoj zdravja, je pojasnila, da so v preteklem letu glede zakona tehtali dve možnosti: bodisi uvesti popolno prepoved oglaševanja alkohola ali pa ga urediti na način, kot so to storili Francozi – z odstranitvijo nagovarjanja na življenjski slog. Dodala je, da je bila vsaj za zdaj javnost bolj naklonjena drugi možnosti.

Proizvajalci alkohola, Estonska zveza prehrambne industrije in komercialne televizijske hiše so napovedali boj proti predlaganim spremembam. V Estonski zvezi radiotelevizijskih organizacij menijo, da bi lahko zakon pomenil stečaj dveh ali treh lokalnih televizijskih hiš, ki so odvisne prav od denarja, pridobljenega z oglaševanjem alkoholnih pijač.

Predlog zakona prav tako določa strogo ločitev alkoholnih pijač od ostalih izdelkov v trgovinah. Od januarja 2018 se bodo lahko prodajale le v območju, ki je od preostalega dela trgovine ločen z neprosojnimi stenami. V majhnih trgovinah bodo alkoholne pijače prodajali le preko blagajniškega pulta.

V predlogu zakona je predvidena tudi popolna prepoved prodaje alkoholnih pijač na bencinskih črpalkah, ki naj bi začela veljati v letu 2017. Gostinskim lokalom pa ne bo več dovoljeno imeti »veselih uric« oziroma akcije »kupiš eno, dobiš dve alkoholni pijači« ali kakršnihkoli drugih popustov na alkoholne pijače.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se