Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Ministrstvo za zdravje: Preventivna akcija "0,0 šofer"

Ministrstvo za zdravje: Preventivna akcija "0,0 šofer"

8. 6. 2010 | Mosa | novica

Ministrstvo za zdravje, SPOROČILO ZA JAVNOST:

Začetek preventivne akcije 0,0 šofer za večjo varnost na cestah

Ministrstvo za zdravje je danes pričelo s prvim delom preventivne akcije "0,0 šofer", ki bo trajala do 13. junija 2010, drugi in tretji del akcije pa bosta izvedena v novembru in decembru. Junijski del akcije se pridružuje vseevropski policijski akciji poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih snovi. Poleg tega bodo v tem času policisti in pristojne inšpekcijske službe izvajali poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola. Namen akcije je  preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohola, ter spodbujanje celovitega pristopa k problemu zmanjševanja tveganega in škodljivega pitja alkohola.

Ministrstvo za zdravje s to akcijo aktivno sodeluje pri izvajanju Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007-2011. Gre pa za usklajeno akcijo več ministrstev, policije, inšpekcijskih služb in nevladnih organizacij.

Število prometnih nesreč, ki jih storijo povzročitelji pod vplivom alkohola, v zadnjih letih sicer upada, sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč, vseeno pa delež alkoholiziranih povzročiteljev ostaja skoraj nespremenjen. Zaskrbljujoč je zlasti delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom, kjer je skoraj tretjina le-teh pod vplivom alkohola. Alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč je najvišja v starostni skupini od 24 do 34 let.

Glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let so zlasti problematični vikendi (petki in sobote) in pa nočni čas, zato bo poostren nadzor usmerjen zlasti v najbolj kritična časovna obdobja in območja lokacij različnih javnih prireditev.
 
Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo svojo pozornost usmerili tudi v prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah in na bencinskih servisih v večernem času, saj se mnogi mladi pogosto oskrbijo z večjimi količinami alkohola še pred 21. uro. Pristojni organi se bodo osredotočili tudi na nadzor nad odgovornejšo strežbo alkohola s strani gostincev, zlasti glede prepovedi strežbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam.

V juniju bodo potekale številne preventivne dejavnosti v okviru osnovnih in srednjih šol ter na različnih prireditvah za mlade. Poleg državnih organov jih bodo izvajale tudi nevladne organizacije, ki imajo pri preprečevanju tveganega in škodljivega pitja alkohola pomembno vlogo.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se