Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MIRA – Nacionalni program duševnega zdravja - alkohol kot prednostno področje

MIRA – Nacionalni program duševnega zdravja - alkohol kot prednostno področje

27. 5. 2020 | Mosa | novica

Z Nacionalnim programom duševnega zdravja - MIRA, ki je bil v parlamentu sprejet pred dvema letoma, je Slovenija prvič v svoji zgodovini celostno naslovila področje duševnega zdravja, postavila temeljna načela podpore in skrbi za duševno zdravje posameznika in posredno družbe kot celote ter si zadala strateške cilje, ki jih želi v desetletnem obdobju do leta 2028 doseči. 

Nacionalni program duševnega zdravja je usmerjen v krepitev duševnega in posledično celostnega zdravja in dobrobiti tako posameznikov kot celotne družbe. Zajema aktivnosti in ukrepe, usmerjene v promocijo duševnega blagostanja, preprečevanje duševnih motenj, varovanje človekovih pravic in celostno skrb za ljudi s težavami v duševnem zdravju.
Program MIRA predvideva aktivnosti na šestih prednostnih področjih:

  • Zagotavljanje skupnostnega pristopa h krepitvi duševnega zdravja
  • Promocija duševnega zdravja, preventiva duševnih motenj in destigmatizacija duševnih motenj
  • Mreža služb za duševno zdravje
  • Alkohol in duševno zdravje
  • Preprečevanje samomorilnega vedenja
  • Izobraževanje, raziskovanje, spremljanje in evalvacija.

Med prednostnimi področji MIRA izpostavlja tvegano in škodljivo pitje alkohola ter odvisnost od alkohola. Opredeli dva specifična cilja s pripadajočimi ukrepi.

Področje: Alkohol in duševno zdravje

Specifični cilj 1: Ozaveščanje o posledicah škodljive rabe alkohola na duševno zdravje

Ukrep 1: Izvajanje aktivnosti in programov ozaveščanja javnosti o posledicah škodljive rabe alkohola (ŠRA) na duševno zdravje posameznika in njegovih bližnjih za različne ciljne skupine.

Ukrep 2: Destigmatizacija programov zdravljenja odvisnosti od alkohola in uporabnikov teh programov.

Ukrep 3: Razvijanje kritičnega odnosa do pitja alkohola s spreminjanjem družbenih norm in odgovornim komuniciranjem o alkoholu.

Specifični cilj 2: Obravnava tvegane in škodljive rabe alkohola v zdravstvu in zagotavljanje sodelovanja z drugimi sektorji 

Ukrep 1: Okrepitev znanja in veščin za zgodnjo prepoznavo težav zaradi pitja alkohola in/ali zasvojenosti, ki poleg zdravstvenih vključuje tudi službe socialnega varstva, službe dela na področju družine, delovne organizacije in izobraževalne ustanove.

Ukrep 2: Sistemsko izvajanje presejanja za tvegano in škodljivo pitje alkohola in intervencij (kratka svetovanja, motivacijski intervjuji) za spremembo navad pitja alkohola, ki se izvaja na primarni ravni zdravstvenega varstva (v ambulantah splošnih/družinskih zdravnikov, referenčnih ambulantah, ginekoloških ambulantah in patronažni službi), ter vključitev teh postopkov v službe socialnega varstva in služb dela z družino.

Ukrep 3: Redna evalvacija programa psihosocialnih in edukacijskih delavnic za voznike prekrškarje.

Ukrep 4: Izobraževanje izvajalcev psihosocialnih in edukacijskih delavnic za voznike prekrškarje in njihovo povezovanje z interdisciplinarno stroko z namenom ustrezne nadaljnje obravnave oseb, odvisnih od alkohola.

Ukrep 5: Vzpostavitev protokolov za prepoznavanje in obravnavo tveganega in škodljivega pitja alkohola ter ustrezno napotovanje na višje ravni zdravstvene obravnave v primeru zasvojenosti z alkoholom.

Ukrep 6: Usmerjanje oseb, odvisnih od alkohola, v obravnavo v Centre za duševno zdravje odraslih.

Ukrep 7: Zagotavljanje enakomerne dostopnosti zdravstvenih služb za zdravljenje oseb, zasvojenih z alkoholom, in prilagojeni programi zdravljenja za osebe s pridruženimi duševnimi motnjami.

Ukrep 8: Zagotavljanje enakomerne dostopnosti podpornih služb za psihosocialno rehabilitacijo oseb po zdravljenju zasvojenosti z alkoholom in njihove bližnje (npr. strokovno vodeni klubi in društva zdravljenih alkoholikov).

Opis programa in njegovih prednostnih področij je dostopen tukaj

Vodja Nacionalnega programa duševnega zdravja je Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. spec., Center za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se