Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Povzetek članka: Etična utemeljitev za uvedbo zdravstvenih opozoril na alkoholnih pijačah

Povzetek članka: Etična utemeljitev za uvedbo zdravstvenih opozoril na alkoholnih pijačah

28. 7. 2016 | Mosa | novica

Zaradi močne povezave med rabo alkohola in tveganji za zdravje, vključno z rakom, so v Avstraliji predlagali uvedbo obveznih zdravstvenih opozoril na alkoholne pijače. Raziskovalci Muhlack, Eliott, Carter, in Braunack-Mayer z Univerze v Adelajdi so za ustrezno argumentacijo in opredelitev etičnih utemeljitev predlaganega ukrepa pregledali obstoječo strokovno literaturo in izjave izbranih nacionalnih interesnih skupin.

Njihove ugotovitve izpostavljajo tri hierarhično strukturirane utemeljitve za uvedbo zdravstvenih opozoril. Uvedba zdravstvenih opozoril služi:

(1) Obveščanju potrošnikov, da bi lahko (2) izboljšali svoje zdravje z vedenjskimi spremembami, s čimer (3) bi se zmanjšale tudi širše družbene in finančne obremenitve države.

Raziskovalci menijo, da se prvi utemeljitvi ujemata z obstoječo liberalno politično klimo, ki predpostavlja, da znanje in obveščenost običajno vodita v pravilne odločitve in vedenja, ter postavljata pravico do izbire in odgovornost za morebitne posledice na posameznika.

Zagovorniki tovrstnega označevanja se zavedajo in priznavajo, da na posameznikovo odločitev in vedenje glede pitja alkohola vpliva vrsta raznolikih dejavnikov, zato je treba ukrep zdravstvenih opozoril dojemati kot kamenček v mozaiku raznovrstnih ukrepov alkoholne politike, katere namen so spremembe v rabi alkohola na populacijski ravni.

Celoten članek lahko preberete tukaj:

Ethical justifications in alcohol-related health warning discourses

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se