Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  RARHA – Prvi evropski projekt skupnega ukrepanja na področju alkohola

RARHA – Prvi evropski projekt skupnega ukrepanja na področju alkohola

16. 7. 2014 | Sandra Radoš Krnel | članek

Začel se je prvi evropski projekt skupnega ukrepanja na področju alkohola z naslovom "Joint action Reducing alcohol related harm (JA RARHA)" (Zmanjševanje škode zaradi uživanja alkohola)

V letu 2014 se je začel prvi evropski projekt skupnega ukrepanja na področju alkohola, ki ga sofinancira Generalni direktorat za zdravje in varstvo potrošnikov. Projekt je nastal na pobudo držav članic EU, ki so prepoznale potrebo po skupnem reševanju problematike povezane z tvegano in škodljivo rabo alkohola.

Glavni namen projekta RARHA je skupno ukrepanje držav članic Evropske Unije pri nadaljevanju dela na prednostnih nalogah pri zmanjševanju škode zaradi uživanja alkohola, v skladu s Strategijo EU za podporo državam članicam pri zmanjševanju škode zaradi uživanja alkohola (2006). Projekt bo skozi različne delovne pakete omogočal učinkovitejše sodelovanje in izmenjavo dobrih praks.

Slovenija je aktivno vključena v projekt, Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki predstavlja Slovenijo, sodeluje kot partner pri vseh delovnih paketih, posebej aktivno smo vključeni v delovni paket 6, kjer je NIJZ odgovorni nosilec delovnega paketa. Namen tega delovnega paketa je izdelati set orodij, ki bo vključeval nabor intervencij iz držav članic EU, ki jih je možno uporabiti tudi v drugih državah ter za katere obstajajo dokazi o učinkovitosti in ocene stroškov. Poudarek bo na skupini intervenciji, ki posredujejo informacije o alkoholu. Cilj skupnega ukrepanja je torej spodbujanje izmenjave dobrih praks med javnozdravstvenimi organizacijami držav članic in zagotavljanje podpore pri uporabi na dokazih temelječih pristopov za zmanjševanje škode zaradi uživanja alkohola.

Poleg tega bo RARHA spodbudila države članice k izvajanju raziskav o spremljanju pitja in odnosa do alkohola z uporabo enotne metodologije, kar bo omogočilo primerljivost in združevanje podatkov z namenom izdelave primerjalne ocene ter spremljanja ravni in vzorcev pitja ter z alkoholom povezanih posledic na EU ravni. Cilj je zagotoviti metodološke in politične kazalnike o škodi, ki nastane zaradi alkohola ter povečanje interesa za izvajanje skupnih raziskav tudi v prihodnosti.

Cilj projekta RARHA je tudi združevanje znanstvenih spoznanj o izkušnjah rabe smernic za manj tvegano in škodljivo pitje alkohola, z namenom pojasnjevanja njihovih znanstvenih podlag in praktične uporabe. Projekt bo deloval v smeri doseganja soglasja o načelih dobrih praks rabe smernic za omejevanje pitja alkohola kot enega izmed javnozdravstvenih ukrepov. Cilj je tako prispevati tudi k bolj usklajenim sporočilom, ki jih javno zdravstvo posreduje prebivalstvu in zdravstvenim delavcem.

Sandra Radoš Krnel

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Sandra Radoš Krnel

Sandra Radoš Krnel Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se