Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Projekt Veš, kaj piješ: Navedba hranilne vrednosti za piva in radlerje ni obvezna

Projekt Veš, kaj piješ: Navedba hranilne vrednosti za piva in radlerje ni obvezna

18. 6. 2021 | Mosa | novica

V okviru projekta Veš, kaj piješ, pri katerem sodelujejo predstavniki Inštituta za nutricionistiko, Instituta »Jožef Stefan«, Zveze potrošnikov Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, financira pa ga Ministrstvo za zdravje RS v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja, so raziskovalci preverili sestave več vrst piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Pregledali so 96 različnih izdelkov. Ugotovili so velike razlike med njimi - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih.

Na policah trgovin najdemo več vrst piva in radlerje, priljubljene so tudi pijače na osnovi piva, kot so brezalkoholna piva in brezalkoholni radlerji. Glede na uredbo 1169/20112 mora biti pri alkoholnih pijačah, ki vsebujejo več kot 1,2 volumskega odstotka alkohola, jasno označena alkoholna stopnja (v volumskih odstotkih), navedba hranilne vrednosti in seznama sestavin pa ni obvezna. V to skupino alkoholnih pijač spadajo piva in radlerji.

Zaradi neenotnega označevanja so evropski pivovarji pred dvema letoma podpisali zavezo o prostovoljnem označevanju sestavin in energijske vrednosti oziroma označevanju vseh hranilnih vrednosti piv do leta 2022. Na ta način naj bi potrošnikom zagotovili informacije o sestavinah in energiji na vseh predpakiranih pivih.

Več o raziskavi in njenih izsledkih lahko preberete tukaj.

Več o projektu "Veš, kaj piješ?"

Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije, Institutom »Jožef Stefan» in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje izvaja raziskovalni program "Veš kaj piješ? – podpora prebivalcem za zmanjševanje tvegane rabe alkohola z mobilno aplikacijo". Informacije o sestavi in hranilni vrednosti alkoholnih pijač v okviru trenutne zakonodajne ureditve niso obvezne, vendar je na strani potrošnikov zanimanje za tovrstno označevanje zelo veliko, kar je smiselno izkoristiti, ne le za informiranje o sestavi pijač, temveč tudi za hkratno ozaveščanje o manj tveganem pitju alkohola. V okviru programa "Veš Kaj Piješ" naslavljajo prav navedene izzive in osveščajo prebivalce glede sestave ter tvegane in škodljive rabe alkohola, kar bo pripomoglo k spremljanju in izvajanju dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike, ki dolgoročno vplivajo na odnos, tako posameznikov kot celotne družbe, do alkohola in prispevajo k zmanjševanju porabe alkohola. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se