Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Pričetek akcije šofer 0,0

Pričetek akcije šofer 0,0

6. 11. 2010 | Mosa | novica

V okviru akcije 0,0 šofer, ki bo potekala v času martinovanja, med 5. in 14. novembrom 2010, bodo policisti po vsej Sloveniji poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Na Ministrstvu za notranje zadeve in Ministrstvu za zdravje voznike opozarjajo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola in pozivajo k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji!

Gre za že drugi del letošnje preventivne akcije 0,0 šofer (prvi del je potekal junija), ki jo vodi Ministrstvo za zdravje in katere namen je zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter zmanjšati delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Poleg policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije.

V tem obdobju je namreč problematika alkohola in hitrosti na cestah še bolj pereča. Martinovo mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah, bliža pa se že tudi t. i. veseli december, ki je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu.

Psihofizično stanje voznikov bodo preverjali pri voznikih vseh vrst vozil in po cestah po vsej Sloveniji, tako podnevi kot ponoči. Nadzori bodo časovno in krajevno prilagojeni pričakovani problematiki, predvsem na območjih, kjer bodo potekale večje javne prireditve.

Poostreni nadzori prometa bodo potekali po metodologiji Promil. Preizkus alkoholiziranosti bodo odredili vsem voznikom, ki jih bodo zalotili pri cestnoprometnih prekrških. Poostreno bodo nadzirali tudi spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen).

Nasvete  za udeležence v cestnem prometu najdete na straneh Policije, Ministrstva za notranje zadeve.

V desetih dneh lanskoletne akcije, v katero sta bila zajeta t. i. martinova vikenda (od 5. do 15. novembra 2009), so policisti na slovenskih cestah ustavili in preizkusili 25.692 voznikov ter ugotovili, da je imelo 868 voznikov (ali 3,4 odstotka) v organizmu večjo količino alkohola od dovoljene. Pri 151 voznikih je bila ugotovljena koncentracija alkohola v organizmu nad 0,76 mg/l izdihanega zraka. 48 voznikom so odredili strokovni pregled alkoholiziranosti, rezultati so bili pozitivni pri 25 voznikih.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se