Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Študentje Medicinske fakultete v Ljubljani proti zlorabi alkohola

Študentje Medicinske fakultete v Ljubljani proti zlorabi alkohola

28. 5. 2013 | Mosa | novica

Študentje 1. letnika Medicinske fakultete v Ljubljani so se zaradi velikega števila prometnih nezgod zaradi alkohola in na pobudo svoje profesorice dr. Zvonke Zupanič Slavec zavezali, da bodo delovali na področju zmanjševanja alkoholne problematike med mladimi v Sloveniji.

Pri tej pobudi jih je podprla alkohologinja in nekdanja varuhinja človekovih pravic asist. dr. Zdenka Čebašek Travnik, ki jim je predavala o tem, kako načrtovati dejavnosti za zmanjšanje škodljive rabe alkohola. Poudarila je, da vožnja in alkohol ne sodita skupaj. Zbrane študente je povabila k dejavnostim na področju omejevanja škodljive rabe alkohola in jim navedla nekaj možnosti, kjer to lahko uresničijo. Med dobro delujočimi tujimi združenji je dr. Čebaškova predstavila ameriško civilno združenje Mothers against drunk driving (Matere proti vožnji pod vplivom alkohola; www.madd.org). Razprava avditorija z okoli 200 študenti medicine in dentalne medicine je nakazala, da so pripravljeni sodelovati pri zmanjševanju škodljive rabe alkohola. O svojem nadaljnjem delu bodo študentje sproti obveščali javnost.

Več o prometnih nezgodah, ki se zgodijo pod vplivom alkohola si lahko preberete v RESOLUCIJI NACIONALNEGA PROGRAMA VARNOSTI CESTNEGA PROMETA ZA OBDOBJE OD 2013 DO 2022 (SKUPAJ ZA VEČJO VARNOST) ali v izvedbenem načrtu preventivne akcije "0,0 ŠOFER" TREZNA ODLOČITEV. Slednje navaja:

»Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v letu 2012 v primerjavi z letom 2011 povečalo za 35 %. V zadnjem letu pa se je precej povečal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Leta 2011 je bilo 20 % tistih, ki so povzročili prometno nesrečo s smrtnim izidom pod vplivom alkohola, leta 2012 pa je bilo takih (34 % - 122 povzročiteljev od teh 42 pod vplivom alkohola.)« 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se