Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  IVZ RS izdal novo publikacijo

IVZ RS izdal novo publikacijo

8. 8. 2012 | Mosa | novica

Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) je izdal publikacijo z naslovom Spremembe v vedenjih, povezanih z zdravjem mladostnikov v Sloveniji v obdobju 2002–2010, v kateri so analizirani podatki iz let 2002, 2006 in 2010. Gre za analizo podatkov iz mednarodne raziskave o zdravju in vedenjih, povezanih z zdravjem, ki se pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije izvaja vsake štiri leta, zdaj že v 43 državah. Raziskava v tujini poteka že od leta 1982, pri nas pa jo od leta 2002 izvaja IVZ in financira Ministrstvo za zdravje RS.

Namen publikacije je bil preveriti, kaj se je od leta 2002 do leta 2010 dogajalo na področju socialnega konteksta, zdravega življenjskega sloga, zdravstvenih izidov in tveganih vedenj, všolanih 11- 13- in 15-letnikov pri nas. Poleg trendov oziroma primerjav med leti avtorji navajajo tudi predloge ukrepov za ohranjanje oziroma izboljšanje zdravja otrok in mladih v prihodnosti. Publikacija je namenjena širši strokovni javnosti, ki ji lahko služi kot dobra podlaga za razumevanje stanja na omenjenih področjih in tudi pri načrtovanju promocijskih in preventivnih ukrepov. Predgovora sta napisala minister za zdravje in direktorica IVZ.

Publikacija vsebuje tudi poglavje o trendih v pitju alkohola med mladostniki. Avtorji ugotavljajo, da v obdobju 2002 in 2010 za nobeno starostno skupino ni prišlo do sprememb v deležu tedenskih pivcev alkohola, povečal pa se je delež 15-letnic, ki so bile v življenju opite že vsaj dvakrat. V opijanju so se razlike med spoloma zmanjšale. Nespremenjen je ostal delež mladostnikov, ki so bili že opiti pri starosti 13 let ali manj, povečal pa se je odstotek mladih, ki so alkohol prvič pili pri starosti 13 let ali manj.

Publikacijo najdete tukaj.


 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se