Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Zakaj uživanje alkohola povzroča dehidracijo?

Zakaj uživanje alkohola povzroča dehidracijo?

5. 3. 2012 | Mosa | novica

Na spletni strani ABC Science (rubrika: Dr Karl's Great Moments In Science) je objavljen prispevek o tem, zakaj uživanje alkohola povzroča dehidracijo, spodaj pa je na voljo kratek povzetek prispevka v slovenščini:

Če zaužijete 200 ml piva izločite 320 ml urina! Od kje pride dodatnih 120 ml?

Da bi razumeli, potrebujemo nekaj osnovnega znanja:

  1. Telo alkoholu namenja posebno pozornost. Gre za majhno molekulo, ki gre zelo hitro skozi stene črevesja v krvni obtok in nato v možgane.
  2. Če tehtate 60 kg, vsako uro proizvedete približno 60 ml urina; če tehtate 80 kg pa 80 ml in tako naprej.
  3. 10 gramov alkohola je približno 12,5 ml alkohola. Vsak kozarec piva, vina ali žgane pijače ima približno 10 gramov alkohola.
  4. Alkohol posega v mehanizem, ki regulira nivo vode v našem telesu.

Sedaj pa še malo anatomije in fiziologije. V možganih se nahaja majhna žleza imenovana hipofiza, ki je razdeljena na dva dela: sprednji in zadnji.

Eden izmed horomonov, ki jih proizvaja zadnji del hipofize, se imenuje vazopresina oziroma anti-diuretični hormon (ADH).

Sedaj si predstavljajte, da ste zelo dehidrirani. Količina vode v vašem telesu je nizka. Ampak še vedno imate v teh zmanjšani količini vode enako soli; te soli so sedaj bolj koncentrirane.

Vaše telo ima detektorje, ki zaznavajo slanost in količino vaše vode. Če detektorji menijo, da ste dehidrirani, bodo poslali signal v zadnji del hipofize, ki začne izločati ADH. Naloga hormona ADH je, da prepreči uriniranje zato, da zadržite dragoceno vodo. Zmanjša se vam običajna stopnja proizvajanja urina.

Alkohol naredi prav nasprotno. Zmanjšuje proizvodnjo hormona ADH, zato proizvedete več urina. Vsak kozarec alhohola, ki ga spijete, prisili ledvice, da poleg normalnega 60-80 ml urina na uro proizvedejo dodatnih 120 ml urina.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se