Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Globalno poročilo o alkoholu in zdravju

Globalno poročilo o alkoholu in zdravju

12. 2. 2011 | Mosa | novica

Škodljivo uživanje alkohola povzoči 2,5 milijona smrti letno. Svetovna zdravstvena organizacija je objavila Globalno poročilo  o alkoholu in zdravju, v katerem analizira uživanje alkohola v več kot 100ih individualnih nacionalnih profilih. Ti dokazi bi morali omogočiti državam, da oblikujejo politike, ki bi reševale življenja in zmanjšale vpliv škodljivega pitja alkohola.

Škodljiva poraba alkohola ima velike posledice za javno zdravje. Nekaj zaključkov poročila:

  • Skoraj 4% vseh smrti je povezanih z alkoholom. Večina smrti, povezanih z alkoholom, je posledica poškodb, raka, kardiovaskularnih bolezni in ciroze jeter.
  • V svetovnem merilu je 6,2% smrti moških povezanih z alkoholom, medtem ko je takih 1,1% smrti žensk. Vsak peti moški v Rusiji in sosednjih državah umre zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom.
  • V svetovnem merilu zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom, umre 320.000 mladih, starih med 15-29 let, kar predstavlja 9% smrti v tej starostni skupini.

Premalo držav ima učinkovite politike za preprečitev smrti, bolezni in poškodb zaradi alkohola. Od leta 1999, ko je Svetovna zdravstvena organizacija začela poročati o alkoholnih politikah, je vsaj 34 držav sprejelo neke vrste formalne ukrepe za zmanjšanje škodljivega uživanja alkohola. Omejitve pri trženju alkohola in vožnje pod vplivom alkohola so se povečale, vendar ni jasnih trendov na področju najbolj preventivnih ukrepeov. Veliko držav ima le šibke ukrepe in preventivne programe za alkohol.

Celotno poročilo v angleščini je dostopno na naslednji povezavi: http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en/index.html

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se