Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Začetek drugega dela preventivne akcije

Začetek drugega dela preventivne akcije

8. 11. 2011 | Ministrstvo za zdravje | članek

Republika Slovenija, Ministrstvo za zdravje

www.mz.gov.si

SPOROČILO ZA JAVNOST, dne 8.11.2011

V ponedeljek, 7. novembra 2011, se je začel drugi del preventivne akcije "0,0 šofer" –  trezna odločitev. Gre za usklajeno akcijo več ministrstev, Javne agencije RS za varnost prometa, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij. Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola v povezavi z varnostjo v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Akcija traja od 7. do 14. novembra 2011, nadaljevala pa se bo tudi še ves december.

V predprazničnem obdobju pozivamo vse udeležence v prometu, tako voznike motornih vozil, kot tudi kolesarje in pešce, k previdnosti in odgovornosti, predvsem pa k resnemu premisleku, ali je vredno stopiti na cesto opit. Enkratna nepremišljena odločitev lahko drastično spremeni življenje vsem udeleženim v nesreči, njihovim svojcem in prijateljem.

Tako novembrski kot tudi decembrski del akcije sta usmerjena zlasti v najbolj kritična obdobja ter območja lokacij različnih dogodkov v sklopu martinovanj in prednovoletnega dogajanja. Od 7. do 14. novembra poteka policijska akcija poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola po metodologiji PROMIL, policija pa bo povečala tudi odrejanje preizkusov alkoholiziranosti vsem voznikom, ki bodo ustavljeni zaradi kateregakoli prekrška. Poostren nadzor poteka tudi nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, še posebej tistih, ki bodo prevažali otroke. V tem času policisti in pristojne inšpekcijske službe vršijo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola. Potekajo tudi številne preventivne in medijske aktivnosti.

Ministrstvo za zdravje s to akcijo aktivno sodeluje pri izvajanju Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007–2011. Namen akcije je zlasti preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik navzoč alkohol, ter spodbujanje celovitega pristopa k problemu zmanjševanja tveganega in škodljivega pitja alkohola.

Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je leta 2010 v primerjavi z letom 2009 zmanjšalo za 13 odstotkov, še vedno pa je 30 odstotkov povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom pod vplivom alkohola. Z 12 na 10 odstotkov pa se je zmanjšal delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč glede na vse povzročitelje prometnih nesreč.

Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo izvajali poostren nadzor nad prodajo in ponudbo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v gostinskih obratih in v prodajalnah, zato trgovski in gostinski sektor še posebej pozivamo k doslednemu upoštevanju zakonskih določb in odgovornejši strežbi alkohola. Nadzor se bo izvajal tudi nad omogočanjem pitja oziroma ponudbo alkoholnih pijač mladoletnim osebam na javnem mestu. V sklopu rednih nadzorov bodo inšpektorji svojo pozornost namenili tudi prepovedi prodaje oziroma ponudbe alkoholnih pijač med delovnim časom na delovnem mestu.

Javna agencija RS za varnost prometa bo zagotovila objavo preventivnih TV- in radijskih spotov ter drugih preventivnih sporočil v času akcije, promocijo Interlock sistema v avtomobilih in avtobusih, v okviru prireditev na lokalni ravni in v okviru medijskih aktivnosti pa bodo opozarjali na nevarnost škodljive in tvegane rabe alkohola tudi pri šibkejših udeležencih v prometu, kot so kolesarji in pešci.

Novembra in decembra bodo potekale tudi številne preventivne dejavnosti v  okviru osnovnih in srednjih šol ter na različnih prireditvah za mlade, ki jih bodo poleg državnih in strokovnih institucij izvajale tudi različne nevladne organizacije, ki imajo pri preprečevanju tveganega in škodljivega pitja alkohola še poseben pomen.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Ministrstvo za zdravje

Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje RS.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se