Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NIJZ: Začenjajo se dnevi brez alkohola v osmih regijah po Sloveniji

NIJZ: Začenjajo se dnevi brez alkohola v osmih regijah po Sloveniji

2. 4. 2019 | Mosa | novica

V okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, v aprilu organizirajo 8 dogodkov po različnih regijah po Sloveniji »Dan brez alkohola«. Prvi dogodek bo potekal jutri v Vipavi na Glavnem trgu med 10. in 12. uro. Dogodki so namenjeni osveščanju javnosti o projektu SOPA ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola. Začeti želijo pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nuditi oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu. Na njihovih stojnicah bodo obiskovalci lahko dobili informacije o naših aktivnostih, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili bomo zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, na voljo pa bodo tudi informacije o virih pomoči v regiji.

 

 

Na dogodkih bodo sodelovali tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, ki sodelujejo na projektu SOPA, in sicer: Društvo za zdravje srca in ožilja, Zveza paraplegikov Slovenije, Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska Karitas in Športna unije Slovenije. Ponekod se bodo dogodka udeležili tudi predstavniki policije ter drugi aktivni deležniki v lokalni skupnosti tako s področja zdravstva, sociale in ostali.

Dogodka v Mariboru se bo udeležil tudi Igor E. Bergant, ki je ambasador letošnje akcije 40 dni brez alkohola. Akcijo 40 dni brez alkohola izvajajo Slovenska Karitas, Med.Over.Net in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Ker tudi projekt SOPA sodeluje v omenjeni kampanji, se nekatere aktivnosti na terenu združujejo. Tako bo tudi Igor E. Bergant obiskal stojnico v Mariboru v nedeljo, 7. aprila, kjer bo med 11.00 – 11.30 na voljo za izjave.

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je potrebno nagovarjati celovito in sistematično, da bi dolgoročno dosegli rezultate in vzpostavili odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. SOPA v tem smislu povezuje in združuje preko 600 strokovnjakov in izvajalcev iz zdravstvenega, socialnega sektorja, kot predstavnike nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin, policije. Trenutno na terenu v 18 lokalnih okoljih že poteka pilotni pristop SOPA.

Vodja projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola mag. Tadeja Hočevar: ”Osnovna ideja projekta SOPA je pri vsakem izmed nas vzbuditi pozornost in vprašanje o tem, kakšno je pravzaprav naše pivsko vedenje. Ali z vidika zdravja spijemo preveč alkohola in čez mero, čeprav je to v naši družbi morda sprejemljivo, v določenih situacijah pa celo spodbujeno? Želimo, da bi imel vsak član skupnosti na voljo vse potrebne informacije o negativnih učinkih čezmernega pitja alkohola, bodisi zase bodisi za svojega bližnjega, prijatelja. Pitje alkohola, niti v majhnih količinah, namreč ne predstavlja zdravega načina življenjskega sloga. Z dogodki “Dan brez alkohola” želimo približati ravno to sporočilo ljudem in jim predstaviti boljše in predvsem zdrave izbire v vsakdanjem življenju.”


DOGODKI DAN BREZ ALKOHOLA

3. april VIPAVA

Pred občino Vipava, Glavni trg 15, od 10. do 12. Ure

6. april RAVNE NA KOROŠKEM

Dan za spremembe, plato pri Tržnici Ravne, od 11. do 13. ure

6. april CELJE

Glavni trg, od 9. do 11. ure

6. april LUCIJA

Skupaj delamo za zdravje, Park Sonce, od 8. do 13. ure

7. april MARIBOR

Tek zdravja, Glavni trg, od 9. do 12. ure

10. april MURSKA SOBOTA

Trg kulture, od 10. do 12. ure

12. april KOČEVJE

Trg zbora odposlancev (ploščad pred Namo), od 9. do 17. ure

17. april KRANJ

Slovenski trg (pred občino) med 11. in 13. uro in Mestna knjižnica Kranj (strokovno srečanje med 9. in 14. uro)

 

Vir novice: http://www.nijz.si/sl/zacenjajo-se-dnevi-brez-alkohola-v-osmih-regijah-po-sloveniji

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se