Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  V letu 2016 priprava celovite alkoholne strategije v EU

V letu 2016 priprava celovite alkoholne strategije v EU

18. 12. 2015 | Mosa | novica

Zdravstveni ministri Evropske unije so 7. decembra 2015 pozvali Evropsko komisijo k pripravi celovite alkoholne strategije EU v letu 2016, vključno z možnostjo uvedbe obveznega označevanja sestavin in informacij o hranilni vrednosti.

V podporo odločitvi ministrov je EuroHealthNet objavil publikacijo Povzetek alkoholne politike o povezavi med razvojem alkoholnih politik in družbeno neenakostjo. V Povzetku so izpostavljene naraščajoče neposredne zdravstvene posledice alkohola kot tretjeuvrščenega vzroka smrti v EU, kot tudi družbeno škodo in dejavnike neenakosti, kot so starost, spol, narodnost in socialno-kulturna okolja. Kot zlasti pomemben prednostni cilji EU za rast in kohezijo je izpostavljeno tudi zmanjševanje gospodarskih posledic zaradi alkohola na račun zmanjšana produktivnosti, nasilja in kriminala.

Publikacija opisuje pomembne mejnike področja v zadnjih letih, vključno z akcijskim načrtom o rabi alkohola in opijanja med mladimi ter akcijskim načrtom Svetovne zdravstvene organizacije, za katere si ministri želijo nadaljnjo podporo s strani Evropske komisije. Pričakuje se tudi končna odločitev Sodišča Evropske unije glede politike določanja minimalnih cen alkohola – sodba, ki bi potrdila mnenje generalnega pravobranilca, bi državam omogočila uporabo tega mehanizma kot del fiskalnih ukrepov.

Clive Needle, predstavnik organizacije EuroHealthNet, ene glavnih pobudnic za pripravo celovite alkoholne strategije EU, je odločitev ministrov komentiral takole: »Ministrom in uradnikom čestitamo za hiter odziv in ukrepanje ne le v njihovih lastnih državah, ampak na ravni celotne EU, in za zahtevo po sredstvih in podpori celotne Evropske komisije, ne le posameznih zdravstvenih uradov in komisariatov. Vidimo lahko, da so težave, povezane z alkoholom, v zadnjem desetletju pomembno narasle. EU ima edinstvene vzvode in instrumente, ki jih v okviru svojih zakonskih pristojnosti lahko in jih je tudi dolžna uporabiti – od označevanja in nadzorovanja trženja alkohola do promocije dobrega počutja na delovnem mestu in potovanjih. Kjer bo le možno, bomo pri teh pozitivnih procesih sodelovali in jih podpirali.«

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se