Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Razsodba oglaševalskega razsodišča o spletnem oglaševanju alkohola

Razsodba oglaševalskega razsodišča o spletnem oglaševanju alkohola

16. 7. 2014 | Mosa | novica

V projektu MOSA smo na oglaševalsko razsodišče Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) vložili pritožbo na spletni oglas »Zbij ceno piva!«, in spremljajočo komunikacijo na družbenih omrežjih pivovarne Union ob praznovanju 150 letnice podjetja.

Kot problematične točke oglasov smo izpostavili neopazno opozorilo o prekomernem pitju alkohola, prodajno naravnanost oglaševanja, ki nagovarja tudi mlajše od 25 let in utrjuje pozitivno povezavo med družbenim uspehom in pitjem alkohola. Opozorili smo tudi na raziskavo (link), ki ugotavlja, da se alkoholna industrija z uporabo družbenih omrežij izogiba siceršnjemu reguliranju oglaševanja alkohola in pozvali SOZ, da sicer veljavne omejitve oglaševanja alkohola aplicira tudi na družbena omrežja.

Pivovarna Union je zavrnila pritožbo kot neutemeljeno in zatrdila, da gre za korporativno komunikacijsko kampanjo, ki ne oglašuje kateregakoli njihovega posameznega izdelka, temveč pivo na splošno, hkrati pa vabi k obisku praznovanja 150-letnice podjetja. Podobe, ki so jih uporabili so stilizirani liki iz preteklosti, ki simbolizirajo tradicijo pivovarne. Navedli so, da je spletna igra vključevala tudi opozorilo ministrstva glede pitja alkohola, ki so ga med akcijo naknadno povečali. Zavrnili so spodbujanje pozitivne vzročne zveze med pitjem alkohola in uspehom v družbenem ali spolnem življenju in poudarili, da so v komunikaciji na družbenih omrežjih uporabljali pivo kot generičen izraz, ki je del vsakodnevnih pogovorov.

Oglaševalsko razsodišče je pritrdilo Pivovarni Union in pritožbo razglasilo za neutemeljeno. Pri tem so najprej poudarili, da je oglaševanje na družbenih omrežjih zavezano enakim etičnim standardom kot ostalo oglaševanje, v nobeni točki pritožbe pa niso zaznali nedvoumne kršitve oglaševalskega kodeksa. Strinjali so se z razlago pivovarne, da gre pri uporabi podob za stilizirane like iz zgodovine pivovarne, in da pri tem ne gre za osebe, mlajše od 25 let. Prav tako niso prepoznali povezave med pitjem alkoholne pijače in uspehom v družbenem ali spolnem življenju. Poudarili pa so, da prepoznavanje te povezave temelji na subjektivnih elementih. Nagovor potrošnikov z vprašanjem: »Koliko plus točk dobi vaša simpatija na prvem zmenku, če si naroči vrček vašega najljubšega piva?«, lahko določene družbene skupine dojamejo ali občutijo kot povezavo med uspehi v družbenem in spolnem življenju, čeprav je razsodišče v izpostavljeni komunikaciji ne prepozna.

Odločili smo se, da se na razsodbo ne bomo pritožili, saj subjektivne zaznave oglaševalskega razsodišča s ponovnim ugovorom ne moremo spremeniti. Menimo pa, da je oglaševanje alkohola dovolj etično sporno že, če je prepoznana možnost zaznave vzročne povezave med pitjem alkohola  ter družbenimi in spolnimi uspehi, ne pa da je presoja o neustreznosti prepuščena konkretnemu osebnemu mnenju, brez premisleka o širših družbenih učinkih. Opozoriti želimo, da je ravno sklicevanje na vsakodnevnost pogovorov o pitju alkohola v komunikaciji alkoholne industrije, problematično. Samoumevnost prisotnosti alkohola v vsakodnevnem življenju je družbeni problem, ki ga s svojim kodeksom prepoznava tudi SOZ. Razsodba sama, predvsem pa sama predstavljena argumentacija SOZ, kaže na neprimernost samoregulacije v spornih primerih oglaševanja alkohola.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se