Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Preventivna akcija "0,0 šofer-Trezna odločitev" za manj alkohola na cestah

Preventivna akcija "0,0 šofer-Trezna odločitev" za manj alkohola na cestah

6. 6. 2011 | Mosa | novica

V torek,  7. junija 2011, se prične preventivna akcija "0,0 šofer- Trezna odločitev". Gre za usklajeno akcijo več ministrstev, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij ter predstavlja prvi del te akcije, saj se bo akcija nadaljevala tudi novembra in decembra.  Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola v povezavi z varnostjo v cestnem prometu in število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Na naslednji povezavi si lahko ogledate Obdobni načrt za zagotovaljanje varnosti cestnega prometa v letu 2011, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje.

Junijski del akcije (od 7. do 13. junija 2011) je namenjen zlasti policijski akciji poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola po metodologiji PROMIL, poostren nadzor pa bo potekal tudi nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, še posebej tistih, ki bodo prevažali otroke. V tem času bodo policisti in pristojne inšpekcijske službe vršili tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, potekale pa bodo tudi številne preventivne in medijske aktivnosti.

Glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let so zlasti problematični vikendi (petek, sobota) in pa nočni čas, zato bo poostren nadzor policije usmerjen zlasti v ta najbolj kritična obdobja ter območja lokacij različnih javnih prireditev. Policija bo pri svojem delu povečala odrejanje preizkusov alkoholiziranosti vsem voznikom, ki bodo ustavljeni zaradi kateregakoli prekrška.

Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo svojo pozornost usmerili tudi v prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah in na bencinskih servisih v večernem času, saj se mnogi mladi pogosto oskrbijo z večjimi količinami alkohola še pred 21. uro. Pristojni organi se bodo osredotočili tudi na nadzor nad odgovornejšo strežbo alkohola s strani gostincev, zlasti glede prepovedi strežbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam.

Akcijo preko medijev pokriva Javna agencija za varnost prometa s pripravljenimi TV in radijskimi spoti, gigant obcestnimi plakati, z akcijo na avtocesti in avtocestnih počivališčih. V petek in soboto (10. in 11. junija) bodo skupaj s policijo, Drogartom in Zavodom varna pot organizirali še posebno akcijo z demonstratorji po lokalih, ki bodo prepričevali mlade o nepitju alkohola. Za vse zabave željne bo v okviru akcije v Ljubljani organiziran tudi brezplačen mestni avtobusni prevoz za varno pot domov.

Cel junij  bodo tudi v  okviru osnovnih in srednjih šol ter na različnih prireditvah za mlade potekale številne medijske in preventivne dejavnosti, ki jih bodo poleg državnih izvajale tudi nevladne organizacije, ki imajo pri preprečevanju tveganega in škodljivega pitja alkohola še poseben pomen.

Ministrstvo za zdravje s to akcijo aktivno sodeluje pri izvajanju Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007-2011. Namen akcije je zlasti preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol ter spodbujanje celovitega pristopa k problemu zmanjševanja tveganega in škodljivega pitja alkohola.

Število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, v zadnjih letih sicer upada sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč, delež alkoholiziranih povzročiteljev pa ostaja skoraj nespremenjen. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v primerjavi z letom 2009 zmanjšalo za 13 odstotkov, še vedno pa ostaja 30 odstotkov povzročiteljev pod vplivom alkohola. Alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč je najvišja v starostni skupini od 24 do 34 let.

Akcija »0,0 ŠOFER« TREZNA ODLOČITEV bo potekala v prvem terminu med 7. in  13. 6. 2011. V tem času bo prav tako potekala vse evropska akcija »Alcohol in drogs«, katere se bodo  udeležili tudi naši pristojni organi, Policija, inšpektorske službe.

Posebna pozornost bo tako namenjena nadzoru nad psihofizičnim stanjem voznikov, vprašanju vožnje pod vplivom: alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil ter nad utrujenostjo voznikov. Izvajala se bo nad vozniki vseh vrst vozil.

Voznikom, ki bodo zaloteni pri storitvi cestno prometnih prekrškov, bo odrejen preizkus alkoholiziranosti. V gostinskih prostorih bodo potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen). Nadzori bodo časovno in krajevno prilagojeni pričakovani problematiki, predvsem na območjih, kjer bodo potekale javne prireditve.

Udeležencem v cestnem prometu svetujemo:

  • naj pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil.
  • naj upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače,
  • pešci naj hodijo po cesti, kjer ni pločnikov po levi strani ceste. Pri hoji ponoči in ob zmanjšani vidljivosti naj uporabljajo odsevna telesa ali baterijske svetilke,
  • v cestnem prometu  naj udeleženci upoštevajo vsa cestno prometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, varnostni razdalji, spoštovanju luči na semaforjih,  uporabi varnostnih pasov, mobilnih telefonov in druga,
  • organizatorji javnih prireditev in lastniki gostinskih lokalov naj bodo pozorni pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu od njih udeleženi v cestnem prometu.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se