Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Tehnologija v svetu alkohola

Tehnologija v svetu alkohola

13. 9. 2018 | Suzana Makarić | članek

Hiter razvoj na področju tehnologije spreminja način življenja in dela. Računalniki, internet, pametni telefoni in ure ter druga digitalna in elektronska tehnologija so postali del našega vsakdana in še več, tehnologija se je prebila tudi na področje raziskovanja ter tako pomaga pri raziskavah, preprečevanju, intervencijah in zdravljenju zasvojenosti z alkoholom.

Raziskovanje

Tehnologija pomaga zbrati podatke o tem, kako, kje in v kakšnih pogojih ljudje pijejo alkohol. S pomočjo tehnologije lahko raziskovalci natančneje merijo, beležijo in sledijo navadam, ki so povezane  s pitjem alkohola. Podatki, pridobljeni na ta način, so zanesljivejši od tradicionalnega samoporočanja. Povezovanje različnih tehnoloških dosežkov omogoča ocenjevanje situacije v trenutku dogajanja. Tako nam različni dnevniki poročanja (na telefonu ali računalniku) v povezavi z GPS lokacijo in mobilnim telefonom, ki ima podatke o trenutnem gibanju in pitju alkohola, ter senzorji, ki so sposobni meriti trenutno vsebnost alkohola v krvi, lahko nudijo ogromno podatkov (stres, vpliv, motivacija za pitje, želja po alkoholu, okoljski in kontekstualni dejavniki) o dogajanju v času pred, med in po rabi alkohola. Ti podatki raziskovalcem pomagajo raziskovati dejavnike, ki so povezani z različnimi vzorci vedenja, in preprečiti negativne posledice uporabe alkohola pri odraslih in tudi pri mladostnikih (NIAAA, b.d.).

V veliko pomoč pri merjenju so različni senzorji, ki merijo vsebnost alkohola v krvi in so priročni ter preprosti za uporabo. V Združenih državah je v pravosodnem sistemu v raziskovalne namene že dalj časa v uporabi transdermalni elektrokemični senzor SCRAMx (Secure Continuos Remote Alcohol Monitor), ki vsakih 30 minut (pogosteje pri pitju alkohola) po namestitvi na gleženj v obliki zapestnice vzorči alkoholne hlape iz kože. V eni zadnjih raziskav je 81 % udeležencev ocenilo, da jim je naprava pomagala zmanjšati pitje alkohola (Alessi, Barnett, Petry, 2017). Pri Nacionalnem inštitutu za odvisnost od alkohola in alkoholizem v ZDA je bil leta 2016 prvič objavljen razpis za prenosljiv biosenzor za alkohol, v katerem  je prvo leto največ potenciala izkazala zapestnica BACtrack Sky, leta 2017 pa The Quantac Tally. BACtrack Sky skozi znoj na koži meri vsebnost alkohola v krvi in uporabnika obvesti, kdaj je vsebnost alkohola v krvi presegla določeno mejo, in s tem omogoči, da se uporabnik lahko odloči, kdaj je čas za nealkoholno pijačo in kdaj ni več varno voziti (The National Institute on Drug Abuse Blog Team, 2017). The Quantac Tally zapestnica omogoča povezavo z aplikacijami in napravami ter avtomatsko in konstantno meri ter beleži vsebnost alkohola v krvi (Quantac, b.d.). Raziskave o učinkovitosti obeh zapestnic še potekajo.

Zdravljenje

Pri zdravljenju zasvojenosti z alkoholom se je pojavila potreba po povezovanju tradicionalnih metod z novo tehnologijo. V podporo tradicionalnem zdravljenju so zdaj na voljo presejalni testi, obrazci in urniki v elektronski obliki, ki lahko olajšajo vstop v sam proces zdravljenja. Dostopna je elektronska vedenjsko-kognitivna terapija in druge podporne aplikacije, ki izboljšajo ambulantno oskrbo s standardizacijo nekaterih delov terapije ali celo ustvarjanjem celotnega protokola zdravljenja. S pomočjo tehnologije zdravljenje ni več vezano samo na ambulantno oskrbo, temveč imajo bolniki dostop do različnih strategij, podpore, informacij ipd. tudi od doma, tako imajo možnost stalne oskrbe. Raziskave kažejo, da je taka tehnologija v pomoč ljudem z manj težavami zaradi pitja alkohola, medtem ko je manj dokazov o učinkovitosti pri ljudeh, ki imajo več težav ali so z alkoholom zasvojeni (NIAAA,b.d.).

Na tem področju je bilo narejenih veliko raziskav, ki so preverjale vpliv intervencij, ki so bile udeležencem na voljo preko aplikacije na pametnem telefonu in so jo lahko uporabili v trenutku, ko se je pojavila želja po alkoholu. V eni od raziskav, ki je trajala 6 tednov, je bilo udeleženih  28 oseb, zasvojenih z alkoholom, z željo, da bi zmanjšali svoje pitje alkohola (Dulin, Gonzales, 2017).  Aplikacija je vsebovala naslednje strategije spoprijemanja: pobeg iz situacije; tehniko meditacije; tehniko odvrni me; poglej razloge za spremembo; poveži se z osebo, ki ti je v podporo; poglej slike v opomin; poveži se s prijateljem ali družinskim članom. Vse strategije razen zadnje so imele natančna navodila o tem, kako se jih uporablja, in vnaprej določen namen. Zadnja strategija – »poveži se z osebo, ki ti je v podporo« – se je od strategije »poveži se s prijateljem ali družinskim članom« razlikovala v tem, da je uporabnik osebo, ki mu je v podporo, izbral prej in je ta oseba preko elektronske pošte dobila navodila, kako mu lahko pomaga in mu stoji ob strani. Medtem pa je strategija »poveži se s prijateljem ali družinskim članom« imela samo povezavo do telefonskega imenika, kjer je uporabnik lahko izbral kogar koli. Vse strategije razen »poveži se s prijateljem ali družinskim članom« so se izkazale kot učinkovite in so pomembno zmanjšale pitje alkohola, ko se je pojavila želja po njem. Skupno število priložnosti pitja alkohola pri uporabnikih aplikacije se je postopoma zmanjševalo (Dulin, Gonzales, 2017).

 

Promet

Medtem ko imajo alkoholne ključavnice ali blokirne naprave, ki kot pogoj za vžig avtomobila zahtevajo, da vsebina alkohola v voznikovem izdihanem zraku ne presega določene meje, v Združenih državah že dolgo zgodovino, se ta praksa počasi vpeljuje tudi v Evropo. Do sedaj je v okviru rehabilitacijskih programov v primeru vožnje pod vplivom alkohola obvezno vgradnjo alkoholnih ključavnic uvedlo kar nekaj držav EU (Švedska, Finska, Poljska, Danska, Nizozemska, Belgija, Francija in Avstrija), Litva, Luksemburg in Irska pa so že v postopku uvedbe (ETSC, 2018). V Sloveniji se o obvezni uvedbi alkoholnih ključavnic predvsem za rehabilitacijske programe govori že od leta 2016, ko je bila s strani Evropskega sveta za varnost v prometu in Javne agencije RS za varnost prometa organizirana okrogla miza z naslovom Alkoholne ključavnice: v smeri evropskega pristopa preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola?, kjer je tedanji minister obljubil vpeljavo novega zakona že v letu 2016, (Ministrstvo za infrastrukturo, 2016), vendar je do sedaj vgradnja alkoholnih ključavnic prostovoljna in neobvezna. Evropska komisija je v maju 2018 že podala predlog uredbe evropskega parlamenta in sveta o obvezni vgradnji pripomočka za namestitev blokirne naprave v primeru rabe alkohola, to je standardizirani vmesnik, ki olajšuje vgradnjo blokirne naprave v primeru rabe alkohola kot dodatne opreme v motorna vozila (Predlog Uredbe evropske komisije, 2018).

 uporaba ključavnic

Vir: https://etsc.eu/alcohol-interlock-barometer/ (10.9.2018)

Toda alkoholne ključavnice imajo kar nekaj pomanjkljivosti, saj namesto voznika lahko piha nekdo drug, opiti voznik se lahko usede v drug avtomobil, ki nima vgrajene alkoholne ključavnice, ali pa se po zaključku rehabilitacijskega programa in odstranitvi ključavnice hitro vrne k svojim starim pivskim navadam (NIAAA, b.d.). Za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola se zato pojavlja nova tehnologija. Nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) in Avtomobilska zveza za varnost prometa (Automotive Coalition for Traffic Safety (ACTS)) razvijata sistem DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), ki s pomočjo prvega senzorja na podlagi alkotesta identificira izdihan zrak voznika in odkriva vsebnost alkohola, s pomočjo drugega senzorja, ki je lahko nameščen na gumbu za vklop ali na volanu, pa z infrardečimi žarki skozi blazinice prstov meri raven alkohola v krvi (Zaouk, Wills, Dalal, Traube, Strassburger, 2015). Sistem se razvija že od leta 2008 in še ni v uporabi, saj trenutno še vedno potekajo testiranja senzorjev, vgrajenih v 100 testnih vozil.

Trgovina in prodaja

S tehnologijo se je ponudila priložnost za inovativno promocijo in trgovanje z alkoholom in z njim povezanimi pripomočki. Na trgu se pojavlja vedno več priročnih respiratorjev, ki določijo vsebnost alkohola v izdihanem zraku ali krvi in v povezavi z aplikacijo nudijo različne možnosti. Tako lahko izračunajo čas, ki je potreben za streznitev, pokličejo taksi (Floome, Breeze), sledijo alkoholnemu vedenju posameznika skozi čas in pokažejo, kakšen učinek ima njegova navada na zdravje, uporabnik lahko piše dnevnik in je povezan s socialnimi mediji (BACtrack). Naprave so majhne in preproste za uporabo (Kosir, 2015).

Obstajajo aplikacije, preko katerih se lahko naroči dostava alkohola na dom, načrtuje zabava s priporočili o količini alkohola, ki ga bodo potrebovali, pogleda recepte koktejlov, nekatere aplikacije pa nudijo tudi popust na alkoholne pijače določenih verig. Spletna trgovina Amazon (služba dostave Prime Now) ima celo možnost brezplačne dostave alkoholne pijače, če je naročnik pripravljen čakati več kot dve uri (NABCA, 2017). Take in podobne aplikacije so trenutno aktivne v Združenih državah in vprašanje časa je, kdaj se bodo pojavile tudi v Evropi in Sloveniji. Na ta način alkohol postaja lahko dostopen tako za odrasle kot za mladostnike, ki še nimajo razvitega odnosa do alkohola in so ranljivejši zaradi razvojnih sprememb, ki se dogajajo v tem obdobju (dozorevanje možganov). Podvrženost tveganju za povečano rabo alkohola in za težave, povezane z alkoholom, se zato povečuje.

Prednosti in pomanjkljivosti tehnologije v svetu alkohola

Z razvojem tehnologije je pomoč osebam s tveganim in škodljivim pitjem alkohola ali z zasvojenostjo postala dostopna širši množici. Velikokrat take osebe nimajo možnosti obiskovati centrov za pomoč ali pa jim je potrebna pomoč finančno nedosegljiva. Pri obravnavi ljudi z manj težavami zaradi pitja alkohola se tako lahko na primer uporabi aplikacija, ki osebo v prvi vrsti informira o problemu in virih pomoči. V Sloveniji Društvo Žarek upanja razvija aplikacijo Prvi stik, kjer lahko uporabnik zaprosi za pomoč ali dobi informacije o tem, kje v svoji regiji poiskati pomoč. Obstajajo tudi aplikacije, ki poleg virov pomoči ponujajo strategije odvajanja od alkohola in posameznika vodijo skozi celoten proces. S senzorji, ki so lahko vgrajeni v zapestnico ali drugo priročno napravo, ter respiratorji in mobilnimi aplikacijami, ima posameznik možnost spremljanja svojih navad pitja alkohola in trenutno zaužite količine, kar ga lahko odvrne od nevarnega vedenja in prepreči škodljive posledice rabe alkohola. Prednost tehnoloških dosežkov je tudi v tem, da nam želene podatke in informacije posredujejo sistematično in takoj. Ko se pojavi želja po alkoholu, nas zapestnica takoj opozori, kdaj je količina popitega alkohola presegla mejo, in če želja vztraja, si lahko pomagamo z eno od strategij, ki nas odvrne od tega početja. Hkrati pa si lahko v dnevnik na pametnem telefonu takoj zapišemo svoje občutke in razmišljanja. Vse to se hrani in beleži ter posamezniku pomaga ozavestiti svoje navade ter ga lahko spodbudi k ukrepanju.

Pomembno pa je poudariti, da tehnološki dosežki prinašajo tudi veliko novih izzivov in etičnih dilem. Nekatere naprave, ki se uporabljajo v raziskovalne namene, lahko zberejo toliko podatkov, da obstaja potreba po novi tehnologiji, ki bo vse te podatke znala ustrezno analizirati in učinkovito uporabljati. Pri opazovanju navad, povezanih s pitjem alkohola, se lahko  zgodi, da ljudje spremenijo svoje vedenje, ker vedo, da so opazovani, ali pa ne upoštevajo protokola raziskave. Podatki, ki smo jih pridobili v teh situacijah, torej niso nujno pravilni in lahko raziskovalce privedejo do napačnih zaključkov. Tehnologija lahko tudi kadarkoli odpove, se pokvari in nam posreduje pomanjkljive ali napačne podatke. Odprto ostaja tudi etično vprašanje in raziskovalci še vedno delajo na tem, kako zaščititi osebne podatke in ohraniti zaupnost podatkov uporabnikov. Na trgu se pojavlja vedno več pripomočkov in naprav, aplikacij, ki niso podprte z raziskavami, ki bi potrdile zanesljivost in učinkovitost, ali pa te raziskave še vedno trajajo, ko je izdelek že možno kupiti in uporabljati. Potrebnih je torej še veliko raziskav, ki bi potrdile točnost in ažurnost prikaza podatkov vseh novih tehnologij zaznavanja alkohola v krvi ali izdihanem zraku ter učinkovitost novih tehnoloških pristopov podajanja strategij, v primeru zdravljenja zasvojenosti z alkoholom. Z uvedbo novih tehnologij je priložnost pridobila tudi alkoholna industrija, ki išče nove možnosti za promocijo in oglaševanje alkohola. Kot primer naj navedemo spletno trgovino Amazon Prime Now, ki ponuja (brezplačno) dostavo alkoholnih pijač na dom. Poleg vsake alkoholne pijače je sicer navedena starostna omejitev  nakupa (21+ let), vseeno pa ostaja problem, saj kupljeno pijačo dostavljajo različna podjetja, ki ne preverjajo, ali so kupci mlajši od 21 let ali opiti.  Tako alkohol postaja lažje dostopen, še posebej za mlade, s tem pa se zvišuje stopnja tveganja za povečano rabo alkohola in možnost pojavov z alkoholom povezanih težav. 

Tehnologija v svetu alkohola nedvomno predstavlja našo prihodnost in zdi se, da smo šele na začetku odkrivanja vseh možnosti, ki se nam ponujajo za raziskovanje, preprečevanje, zdravljenje, podporo in spremljanje alkoholnih navad ter z alkoholom povezanih težav. Ker je alkohol eden največjih dejavnikov tveganja za obolevnost in umrljivost, pa tudi številne druge težave, je treba k tehnološkim inovacijam na področju alkohola pristopiti previdno in odgovorno.

Viri

Alessi S. M., Barnett N. P., Petry N. M. (2017). Experiences with SCRAMx alcohol monitoring technology in 100 alcohol treatment outpatients. Drug and Alcohol Dependence 178, 417–424. Pridobljeno s https://www.scramsystems.com/images/uploads/general/research/experiences-with-scramx-alcohol-monitoring-technology-in-100-alcohol-treatment-outpatients.pdf

Dulin P.L., Gonzales V.M. (2017). Smartphone-Based Intervention for Alcohol Cravings Amongst Individuals With an Alcohol Use Disorder. Psychology of Addictive Behaviours 31(5), 601–607.

European Transport Safety Council [ETSC] (2018, Junij 23). EU vehicle safety proposals to require standardised alcohol interlock interface. Pridobljeno s https://etsc.eu/eu-vehicle-safety-proposals-to-require-standardised-alcohol-interlock-interface/

Kosir S., (2015). What is Your Alcohol Level? Pridobljeno 5.9.2018 s https://www.wearable-technologies.com/2015/03/what-is-your-alcohol-level/

Ministrstvo za infrastrukturo (2016). K boljši prometni varnosti tudi z alkoholnimi ključavnicami. Pridobljeno s http://www.mzi.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/8247/

National Alcohol Baverage Control Association [NABCA]  (2017, May). Alcohol Technology in the World of Tomorrow. Pridobljeno s https://www.nabca.org/sites/default/files/assets/files/Alcohol_Technology.pdf

National Institute on Alcohol Abuse and Alcholism [NIAAA] (b.d). eHealth Technology and What It Means for the Alcohol Field, Alcohol Alert  88. Pridobljeno s https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa88/aa88.htm

Predlog Uredbe evropskega parlamenta in sveta, COM(2018) 286 final. Pridobljeno 5.9.2018 s http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2018/SL/COM-2018-286-F1-SL-MAIN-PART-1.PDF

Quantac. (b.d.). Pridobljeno s https://www.quantac.co/about/#platform

The National Institute on Drug Abuse Blog Team (2017, Julij 10). Tech-Wise: A “Wearable” That Measures Alcohol Intake. Pridobljeno s https://teens.drugabuse.gov/blog/post/tech-wise-wearable-measures-alcohol-intake

Zaouk A. K., Wills M., Dalal N., Traube E., Strassburger R. (2015). Driver alcohol detection system for safety (dadss) – a status update. Prispevek predstavljen na 24th International Technical Conference on the Enhanced Safety of Vehicles (ESV): Traffic Safety Through Integrated Technologies 15-0276, 1-10. Prispevek predstavljen na http://indexsmart.mirasmart.com/25esv/PDFfiles/25ESV-000272.pdf

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Suzana Makarić

Suzana Makarić a.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se